Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype


En bostad är en mänsklig rättighet

Vårt samarbete med Stockholms Stadsmission

I augusti 2019 inledde vi ett samarbete med Stockholms Stadsmission. Som partnerföretag stöttar Hemnet specifikt verksamheten Bobyrån som hjälper människor i social utsatthet att få en mer permanent bostads­lösning. 

Bobyrån arbetar med modellen Bostad Först som utgår från att en egen bostad är en mänsklig rättighet. Målgruppen är personer som lever i hemlöshet, har en psykosocial problematik och någon form av stödbehov. Principen är att man får bevisa sin förmåga att kunna ha en egen bostad, utan att behöva gå igenom mängder av steg på vägen med exempelvis stödboenden. 

Genom Bobyrån samarbetar Stockholms Stadsmission med ett antal fastighetsägare i länet som upplåter lägenheter till människor i behov av egen bostad. I samarbete med kommunernas socialtjänst identifierar Stockholms Stadsmission vilka som kan bli aktuella för en egen lägenhet.

Bobyrån stödjer Bostad Först-verksamheten med förvaltning av lägenheten, samordning och administration samt att ett serviceteam kan utföra enklare hantverksarbete kopplat till boendet. 

Målet är att de människor som får ett boende genom Bobyrån på sikt ska kunna ta över hyreskontraktet.

Under 2020 förvaltade Bobyrån över 100 lägenheter.

Som partnerföretag bidrar Hemnet främst till att Stockholms Stadsmission kan fortsätta att utveckla sin verksamhet med Bobyrån. Genom vårt stöd ges fler människor, som i dagsläget lever i utsatthet och befinner sig långt ifrån bostads­marknaden, en möjlighet till ett eget boende. Tillsammans med Stockholms Stadsmission vill vi göra huvudstaden till ett mänskligare samhälle för alla.

Läs mer om Bobyrån.

Stockholms Stadsmission