Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Fokusområde 4: Skapa positiv social förändring

Långsiktiga mål:

Hemnet ska årligen tilldela finansiella och personella resurser för att stödja initiativ som strävar efter att hjälpa människor i utsatta situationer att få ett hem att kalla sitt eget.

Hemnet representerar en välfungerande del av bostads­marknaden där det finns människor med möjligheter och medel att äga ett hem. Att ha tak över huvudet är en förutsättning för att andra delar av livet ska fungera. Den grundläggande principen för vårt samhällsengagemang är att bidra till organisationer och initiativ grundade i en övertygelse om att det är en mänsklig rättighet att ha ett hem att kalla sitt eget.

Hemlöshet är förödande för individer och innebär stora kostnader för samhället. Trots detta är det i dag över 33 000 människor i Sverige som lever utan ett hem som de kan kalla sitt eget. Många av dem finns i Stockholm. Sedan 2019 har Hemnet varit stolt partner till Stockholms Stadsmission och dess initiativ ”Bobyrån”. Bobyrån är en del av Stockholms Stadsmission som hjälper människor i social utsatthet till en permanent bostads­lösning. Verksamhetens målgrupp är personer som lever i hemlöshet, har en psykosocial problematik och någon from av stödbehov. Principen är att utsatta människor får möjlighet att hitta en egen bostad utan att behöva gå igenom så många steg i form av till exempel stödboenden. Under 2022 hjälpte Bobyrån 702 personer till en långsiktig egen bostad med rimlig hyra.

Under 2022 utökade vi vårt samhällsengagemang genom att stödja utsatta människor bortom Sveriges gränser, via kontinuerliga bidrag till Sverige för UNHCR. UNHCR är FN:s flyktingorgan som har till uppdrag att skydda världens flyktingar och aktivt kämpa för alla människors rätt till ett tryggt hem. Vi engagerar oss för att, både finansiellt och med personalresurser, stötta projekt som stödjer alla människors rätt till ett eget hem. Till exempel lanserade vi i december en kampanj tillsammans med Sverige för UNHCR för att samla in pengar för flyktningar som inför julen inte hade något hem att kalla sitt eget. Vi upplät utrymme på våra plattformar för att öka medvetandet om kampanjen och organisationens arbete.

Vi engagerade också våra medarbetare genom att tömma vårt kontor inför vår fytt till nya lokaler och auktionerade ut gamla möbler och inventarier till medarbetare, vilket samlade in runt 100 000 kronor till kampanjen. Detta är ett exempel på hur Hemnet strävar efter att bidra positivt till samhället inom det område som ligger vår affär närmast – hemmet.