Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Mars månad är lugnet före stormen - Bostads­utbudet beräknas öka kraftigt under kommande månader

8 april 2010

 | icke regulatoriska

De två senaste åren har mars månad kännetecknats av ett lågt men stegrande bostads­utbud i väntan på bostads­marknadens högsäsong under vår och försommar. Mars 2010 på Hemnet är inget undantag, utbudet för månaden ligger på en nivå mellan år 2008 och rekordåret 2009.

I stort sett följer mars 2010 samma trend som man kunnat se under de två senaste åren. Jämfört med samma period förra året har utbudet minskat med 0,9 procent. Antalet villor sjönk med 2,8 procent samtidigt som antalet bostads­rätter ökade med 1,3 procent.

- På vår marknad, bostads­rätter i Stockholms innerstad, har det enligt vår statistik varit fler lägenheter till salu i mars jämfört med i fjol. I övrigt är känslan att utbudet som vanligt kommer att öka successivt fram till juni månad, säger Jan Borild, fastighetsmäklare på Bostads­rättsspecialisten i Stockholm.

Mars månad har historiskt sett en något lägre aktivitet innan senvårens och försommarens högsäsong sätter igång på allvar.  Vid midsommar brukar utbudet vara som högst, för att sedan sjunka under industrisemestern i juli. I augusti vänder det tillbaka och i september är utbudet tillbaka på en nästan lika hög nivå som vid midsommar.

Kurvorna visar att utbudet påverkas av semesterperioderna under året. I samband med sportlov och påsklov under våren bromsas utbudet in något, medan förändringen är kraftigare i samband med sommarsemester och julledighet.

Genomsnittligt utbud under mars månad 2010

Stockholmsområdet
Villor i Stockholmsområdet uppvisar den största förändringen i landet med en minskning med 21,7 procent jämfört med mars 2009. Bostads­rätter i Stockholmsområdet ökar med 2 procent för samma period.

Västra Götaland
I Västra Götaland har utbudet på hemnet.se fallit med 6,6 procent för villor och ökat 6,3 procent för bostads­rätter sedan mars 2009.

Skåne län
I Skåne län har antalet bostads­rätter till salu på hemnet.se ökat med 0,2 procent medan villorna har minskat med 8,5 procent sedan mars 2009.

- Under mars månad har utbudet ökat något i Malmöområdet vilket ligger i paritet med trenden för hela året. Vi ser ett stort intresse från spekulanterna men också en prisstabilisering för bostads­rätter. Nya rekordnoteringar för utbudet på villamarknaden sker hela tiden. Vi tror på ett fortsatt starkt intresse under kommande kvartal och därefter ett mer balanserat utbud i takt med att nyprodukt­ionen minskar, säger Johan Linde, VD, Våningen & Villan i Malmö.

Den kompletta tabellen med utbudet på hemnet.se för Stockholm, Malmö och Västra Götalands län finns bifogad som dokument. Mer övergripande statistik för bostads­marknadens utveckling finns på Hemnetbarometern: www.hemnet.se/statistik. Mäklarstatistik finns tillgänglig på www.maklarstatistik.se

Dokument

Bilder

  • hz42ndwcqjj1hgh3ux4gdw.jpg