Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

6 av 10 stockholmare ser sin stadsdel som en del av sin identitet

28 februari 2012

 | icke regulatoriska

Över 60 % av stockholmarna anser att var de bor är en stor del av deras karaktär. Nästan alla anser att var de bor har betydelse för deras upplevda livskvalitet. Får stockholmaren välja fritt är det en trea på Kungsholmen, gärna i sekelskiftesstil, med närhet till vatten och natur som väger tyngst. Detta visar en undersökning som Hemnet genomfört bland besökare som letar bostad i Stockholms län.

”Stureplanstjej”, ”Söderböna” eller ”Vasastansbo” – vem är du?

Över 60 procent av stockholmarna anser att var de bor är en stor del av deras karaktär. Nästan alla anser att var de bor har betydelse för deras upplevda livskvalitet. Och får stockholmaren välja fritt är det en trea på Kungsholmen, gärna i sekelskiftesstil, med närhet till vatten och natur som väger tyngst. Detta visar en undersökning som bostads­sajten Hemnet genomfört bland besökare som letar bostad i Stockholms län.

Sammanlagt tillfrågades nästan 7 000 personer om sin syn på boende och bostads­drömmar. 95 procent anser att var de bor har betydelse för den upplevda livskvaliteten och 80 procent kan tänka sig att betala mer för att bo i ett område som ger dem högre livskvalitet.

- Vi ville göra en undersökning bland stockholmarna som letar efter bostad för att se vad det är som egentligen styr deras val av bostad. Svaren visar tydligt att bostads­området är en viktig del i ens identitet, sin upplevda livskvalitet och att de flesta vill bo kvar i den stadsdel de bor i, säger Ulrika Berg, marknadschef på Hemnet.

Kungsholmen populäraste stadsdelen
Fyra av tio (42 %) av de tillfrågade vill bo i Stockholms kommun. Populäraste stadsdelarna i kommunen är Kungsholmen/Essingeöarna och Vasastan/Norrmalm. Nästan var fjärde (23 %) uppger att de helst bor på Södermalm eller i Gamla Stan. I botten hittar vi Skärholmen/Bredäng där endast en procent av de svarande helst vill bo.

Värdesätter vatten, natur och friluftsliv
När stockholmare väljer bostads­område väger närhet till vatten, natur och friluftsliv högst följt av bra kommunikationer och vägnät. På tredje plats hamnar närhet till familj och vänner. Minst betydelse har närhet till kultur, fin arkitektur, bra parkeringsmöjligheter och lagom stora bostäder.

Undersökningen genomfördes på www.hemnet.se hösten 2011. De som erbjöds delta i undersökningen var besökare på sajten som sökte på objekt i Stockholms län. Totalt inkom 6 909 svar.

Dokument