Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Första halvan av bostads­året 2012: Utbudet av bostäder slår alla tidigare rekord

4 juli 2012

 | icke regulatoriska

Utbudet av bostäder i hela Sverige är större än någonsin samtidigt som utgångspriserna har ökat. Det visar bostads­sajten Hemnets sammanställning av första halvan av bostads­året 2012. Det unika läget kan härledas till strängare krav från bankerna.

Utbudet av bostäder i hela Sverige är större än någonsin samtidigt som utgångspriserna har ökat. Det visar bostads­sajten Hemnets sammanställning av första halvan av bostads­året 2012. Det unika läget kan härledas till strängare krav från bankerna.

2012 har varit ett händelserikt år på bostads­marknaden, med tanke på det enorma utbudet. När utbudet av bostäder stiger brukar priserna i normala fall sjunka. Det har inte varit fallet under årets första sex månader då både utbud och utgångspriser har stigit. Under våren har utbudet av villor legat 32 procent över genomsnittet för de tre tidigare åren 2009, 2010 och 2011. Samtidigt begärs nu, i genomsnitt, tio procent mer i utgångspris än motsvarande period de tre föregående åren. Genomsnittligt utgångspris för en villa i Sverige är idag 2,4 miljoner kronor.

-        Det stora utbudet har påverkat marknaden. Även om det fortsatt görs affärer, på i stort sett samma nivå som 2011, så kan vi ändå konstatera att det tar längre tid för köpare och säljare att mötas prismässigt, säger Peeter Putsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Trolig orsak till unikt läge                                                                                                                              Strängare bankkkrav, dvs att banken vill att man säljer innan lånelöfte ges för att köpa nytt, har säkerligen påverkat utbudet.

-        Utbudet har ökat kraftigt och jag tror att en stor del av förklaringen ligger i de förändrade kraven från bankerna som innebär att det blivit normalt att man säljer sin nuvarande bostad, innan man köper ny. Det påverkar det totala utbudet markant, säger Ulrika Berg, marknadschef på Hemnet.

Högre pris på bostads­rätter                                                                                                                                  Även utbudet av bostads­rätter har ökat, men inte lika markant som för villorna. I år ligger utbudet ca 14 procent över genomsnittet för åren 2009-2011. Men utgångspriset har ökat mer än för villorna och i år begär man cirka 18 procent mer än tidigare år. Idag begärs i genomsnitt 1,75 miljoner kronor för en bostads­rätt i Sverige. I Stockholm ligger genomsnittspriset på 3,0 miljoner kronor.  

 

Bilder

  • taugxjwxxwwly8quj98q.jpg