Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnet tipsar: Glöm inte trädgården inför visningen

26 april 2012

 | icke regulatoriska

April och maj är månaderna då många vill köpa både fritidshus eller villor inför den kommande sommaren och på Hemnet är utbudet rekordstort. För många är det drömmen om en egen trädgård som lockar. Men många säljare glömmer eller hinner inte med att städa och göra fint i trädgården innan visningen, vilket kan vara ett stort misstag.

April och maj är månaderna då många vill köpa både fritidshus eller villor inför den kommande sommaren och på Hemnet är utbudet rekordstort. För många är det drömmen om en egen trädgård som lockar. Men många säljare glömmer eller hinner inte med att städa och göra fint i tr��dgården innan visningen, vilket kan vara ett stort misstag.

För de flesta säljare är det självklart att göra en ordentlig rensning och städning inne i huset innan visningen. Vissa tar till och med professionell hjälp för att göra en riktig homestyling, för att med nya möbler, lampor och textilier skapa ett helt nytt intryck av bostaden. Och det behöver inte vara mer komplicerat att göra det fint i trädgården.

- Oftast krävs inga stora förändringar­, utan det bästa är att utgå från det som finns. Det handlar mycket om att fräscha till och ta bort skräp som man kanske blivit ”hemmablind” för och inte längre ser. Egentligen är det enkla det bästa, att det inte syns att vi har varit och hjälp till. Min erfarenhet är att huset blir mycket snabbare sålt om trädgården är prydlig, kommenterar Janina Lovisa Kihlberg på företaget Lovisas Trädgårdar.

Och frågar man mäklarna menar de följande:

- Det är självklart väldigt viktig att se till att tomten är i ett representativt skick inför en försäljning. Det första intrycket är viktigare än många tror, och tomten och husets omgivning är ju det första man som köpare möts av, säger Nina Gillvén, mäklare på Länsförsäkringar i Sollentuna/Österåker/Norrtälje.

Enligt Nina Gillvén har köparnas beteende förändrats, de vill inte att trädgården eller huset ska vara ett tidskrävande projekt, utan ett färdigt hem att flytta in i. Troligen beror det både på nya låneregler där är svårare att få låna till alltför omfattande renoveringar, men även tidsbrist för att göra för stora förändringar­.

Bästa tipsen för en visningssnygg trädgård:
1. Kratta bort gamla löv
2. Klipp gräsmattan
3. Klipp ner och ta bort risiga buskar
4. Sopa rent på altan och gångar
5. Plantera färgglada blommor i krukor

Dokument