Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnet inför avgift för bostads­annonsering

9 april 2013

 | icke regulatoriska

Snabbare teknikutveckling och högre krav från Hemnets besökare ökar behovet av utvecklingsresurser. Samtidigt innebär mobilens begränsade reklamytor att intäktsmöjligheterna från bannerannonsering minskar på sikt. Hemnet inför därför en förändrad affärsmodell­ som innebär att en avgift kommer att tas ut av säljaren för annonsering av bostads­objekt.

Snabbare teknikutveckling och högre krav från Hemnets besökare ökar behovet av utvecklingsresurser. Samtidigt innebär mobilens begränsade reklamytor att intäktsmöjligheterna från bannerannonsering minskar på sikt. Hemnet inför därför en förändrad affärsmodell­ som innebär att en avgift kommer att tas ut av säljaren för annonsering av bostads­objekt. Detta för att Hemnet även fortsatt ska vara Sveriges största och mest effektiva marknadsplats för bostäder. Hemnet kommer även i fortsättningen att vara gratis för besökarna.- Teknikutvecklingen går allt fortare och våra besökare har högre och högre förväntningar på den tjänst som vi levererar. Vi vill fortsätta utveckla Hemnet oavsett plattform och addera nyttiga tjänster som till exempel bättre sökfunktion­er, statistiktjänster och mobilappar. Vi inför därför en betalningsmodell­, där man som säljare betalar för att bostads­annonsen syns på Hemnet, säger Carl-Henrik Borg, VD på Hemnet.- I dagsläget är Hemnet helt beroende av intäkter från bannerannonsering. Just nu pågår en branschöverskridande, strukturell förändring, där webbtrafiken flyttar från laptop till mobila enheter. Mindre skärmar ger mindre reklamytor, vilket minskar intäktsmöjligheterna från bannerannonsering på sikt. Därför är det nödvändigt med ytterligare en intäktskälla för att Hemnet ska fortsätta att utvecklas, säger Andreas Löwgren, Försäljningsdirektör på Hemnet.De nya reglerna om avgift för bostads­annonsering kommer att gälla från den 1 juli 2013. Avgiften för annonsering av bostads­objekt på Hemnet är 600 kronor.Hemnet kommer inte att ta betalt retroaktivt för bostads­objekt som ligger ute på Hemnet före den 1 juli. Det kommer även i fortsättningen att vara gratis för Hemnets besökare.Hemnet är idag Sveriges största sajt för bostads­sök med 1,6 miljoner unika besökare i veckan. Enligt en aktuell Sifo-undersökning letar åtta av tio bostads­köpare i första hand på Hemnet. Nästan två tredjedelar av bostads­köparna uppgav att de hittat sin bostad på Hemnet. I denna grupp svarade dessutom åtta av tio personer att de skulle använda Hemnet om de skulle sälja sin bostad och endast fick en kanal att marknadsföra den.

För frågor, kontakta:

Carl-Henrik Borg, VD Hemnet, Tel: 070-591 31 94, E-post: [email protected]

Andreas Löwgren, Försäljningsdirektör Hemnet, Tel: 070-517 36 60, E-post: [email protected]

Per Johnler, Styrelseordförande Hemnet Tel: 070-560 30 57 E-post: [email protected]

Staffan Tell, Pressansvarig Hemnet, Tel: 073-367 66 85, E-post: [email protected]Om Hemnet:
Hemnet är Sveriges populäraste sajt för bostads­sök, mellan 1,6 och 1,8 miljoner unika besökare i veckan och ungefär 1 000 000 annonsvisningar av bostäder per dygn. Hemnet.se startades 1998 och ägs av Fastighetsmäklarförbundet FMF, Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling. I januari utsågs Hemnet till Sveriges bästa söksajt av Internetworld.

www.hemnet.se

Fakta om undersökningen:
Sifo har på uppdrag av Hemnet gjort en undersökning bland personer som köpt eller sålt bostad de två senaste åren. I undersökningen som genomfördes mellan 19 och 26 februari 2013 deltog 6992 personer. Av dessa var det 707 personer som köpt bostad de senaste två åren. Metod­en för undersökningen var webbintervjuer i Sifos panel.

Bilder

  • ii45x8tutrhy3hmt8sa3.png