Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

6 av 10 uppfattar partiernas bostads­politik som otydlig enligt ny undersökning

28 augusti 2014

 | icke regulatoriska

Mer än 6 av 10 ser bostads­bristen som en viktig fråga inför valet i september, men samtidigt tycker nästan lika många (6 av 10) att partiernas bostads­politik är otydlig. Det visar en ny undersökning bland Hemnets besökare. Därför lanserar Hemnet nu initiativet bostads­valet.hemnet.se där svar på de viktigaste bostads­frågorna, från de tio största partierna, sammanställts.

Mer än 6 av 10 ser bostads­bristen som en viktig fråga inför valet i september, men samtidigt tycker nästan lika många (6 av 10) att partiernas bostads­politik är otydlig. 39 procent anser också att det är små skillnader mellan partiernas bostads­politik.
Det visar en ny undersökning bland Hemnets besökare. Därför lanserar Hemnet nu initiativet
bostads­valet.hemnet.se där svar på de viktigaste bostads­frågorna, från de tio största partierna, sammanställts.

Bostads­bristen en viktig fråga inför valetTotalt anser 64 % att bostads­bristen är en viktig valfråga. Bostads­bristen påverkar och är sammankopplad med viktiga samhällsfrågor såsom segregation, urbanisering och tillväxt, men får också konsekvenser i människors privatliv. Enligt den nya undersökningen har 3 av 10 har på något sätt begränsats av bostads­bristen.
Vanligaste konsekvensen är att man tvingats bo hemma hos föräldrarna längre än önskat (15 procent). Att avstå arbete eller utbildning är andra följder av bostads­bristen (5 respektive 3 procent) och sex procent har varit med om att en kärleksrelation tagit slut på grund av svårigheter att hitta en bostad.- Intresset för bostads­marknaden är större än någonsin. Hemnets trafik ligger på rekordnivåer och just nu har vi cirka 2,5 miljoner besökare i veckan. Samtidigt är utbudet av bostäder rekordlågt, både för bostads­rätter och villor. Det i kombination med svårigheten att få en hyresrätt gör att bostads­bristen blir en allt viktigare fråga inför valet, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Bostads­politiken uppfattas som otydlig
Men trots att bostads­bristen anses vara en viktig fråga inför valet, upplever 6 av 10 att det är otydligt vad de politiska partierna vill göra för attförbättra bostads­situationen. 39 procent anser också att det är små skillnader mellan partiernas bostads­politik.Hemnet sammanställer partiernas bostads­politik
Hemnet lanserar nu bostads­valet.hemnet.se där svar på fem viktiga bostads­frågor från de 10 största partierna sammanställts. Frågorna rör bostads­bristen, bristen på ungdomsbostäder, den snabba urbaniseringstakten samt vilka bostads­frågor som partierna anser mest prioriterade, men också vilka frågor som har glömts bort i debatten.

- Det är tydligt att bostads­bristen är en viktig fråga för många inför valet. Samtidigt verkar politikerna inte ha lyckats nå fram med sina budskap om vad de vill göra för att lösa bostads­bristen. Vår ambition med det här initiativet är att fungera som en länk mellan våra besökare och politikerna för att påvisa bostads­frågans betydelse och hjälpa människor att fatta ett genomtänkt beslut i valet, säger Staffan Tell.

Fakta om undersökningen:
Undersökningen genomfördes som en enkät på Hemnet.se under vecka 34, 2014. Totalt deltog 1 178 personer i undersökningen.
För ytterligare information vänligen kontakta:
Staffan Tell, Pressansvarig och talesperson Hemnet, Tel: 073-367 66 85, E-post: [email protected]

Om Hemnet:
Hemnet är Sveriges populäraste tjänst för bostads­sök med totalt upp till 2,5 miljoner unika besökare i veckan. Hemnet startades 1998 och ägs av Fastighetsmäklarförbundet FMF, Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.
Frågetabeller:Hur viktig är bostads­bristen som valfråga för dig?

Den viktigaste frågan

3%

En av de viktigaste frågorna

22%

En viktig fråga men inte bland de viktigaste

40%

Inte en speciellt viktig fråga

17%

Inte en viktig fråga alls

8%

Vet ej

11%

Svårigheter med att hitta en bostad kan påverka många delar av livet. Vilket av följande har du varit med om på grund av svårigheter att hitta bostad?

Tvingats bo kvar hemma hos mina föräldrar längre än jag önskat

15%

Avstått från ett jobb som jag blivit erbjuden

5%

Avstått från en utbildning jag kommit in på

3%

En kärleksrelation har tagit slut

6%

Förlorat kontakten med vänner

5%

Tvingats flytta till en annan stad (ofrivilligt) 

4%

Inte kunnat träffa min familj så ofta som jag velat

7%

Inget av ovan

69%

Hur tydliga tycker du att de politiska partierna är med vad de vill göra för att förbättra bostads­situationen?

Mycket tydliga

3%

Ganska tydliga

17%

Ganska otydliga

37%

Mycket otydliga

23%

Vet ej

20%

Hur stor skillnad upplever du att det är mellan hur de olika politiska partierna vill förbättra bostads­situationen i Sverige?

Mycket stora skillnader

6%

Ganska stora skillnader

21%

Ganska små skillnader

28%

Mycket små skillnader

11%

Ingen skillnad

7%

Vet ej

27%


Bilder

  • m0dhdgywcdngrx2txbyi.jpg