Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnet bygger Sveriges mest eftersökta hus

7 maj 2015

 | icke regulatoriska

HemnetHemmet är Sveriges mest eftertraktade hus. Genom att analysera 200 miljoner klick och 86 000
bostads­objekt har Hemnet, tillsammans med arkitektkontoret Tham & Videgård, skapat hemmet
som flest svenskar vill ha. Resultatet är ett 120 kvadratmeter stort hus, på 1,5 våningar med 4 rum och ett socialt kök. Utifrån ser huset ut som en korsning mellan en faluröd stuga och en funkislåda.

- skapat tillsammans med 2 miljoner svenskar

HemnetHemmet är Sveriges mest eftertraktade hus. Genom att analysera 200 miljoner klick och 86 000 bostads­objekt har Hemnet, tillsammans med arkitektkontoret Tham & Videgård, skapat hemmet som flest svenskar vill ha. Resultatet är ett 120 kvadratmeter stort hus, på 1,5 våningar med 4 rum och ett stort kök. Utifrån ser HemnetHemmet ut som en korsning mellan en faluröd stuga och en funkislåda – två hett efterfrågade hustyper på sajten. Nu kan hemmet som alla vill ha bli ditt.

Att hemmet spelar stor roll i svenskarnas liv är tydligt. Varje månad besöker över 2 miljoner människor Hemnet, för att köpa, sälja eller drömma om ett nytt hem. Hemnet har blivit en självklar mötesplats där bostads­drömmar föds och förverkligas. Tack vare det höga besökstrycket har Hemnet en unik inblick i vilken typ av bostäder som svenska folket efterfrågar mest. Med hjälp av en stor mängd data och ett av Sveriges främsta arkitektkontor, Tham & Videgård, kan Hemnet nu presentera Sveriges mest eftersökta hem; HemnetHemmet.

Det optimala hemmet är en kombination av en faluröd stuga och funkis-lådan. Ett hus som är 120 kvadratmeter stort och 1,5 våningar högt till ett pris på 2,8 miljoner kronor. Förutom att analysera vilka bostäder som klickats mest har bilderna på hemmen studerats på djupet. På det sättet har Hemnet tagit reda på vilken interiör besökarna föredrar. Resultatet av bildanalysen visar att svenskarnas favoritfärg på väggarna är vit, att trägolv är populäraste golvtypen och att sten är materialet som gäller för bänkskivan i köket. När det kommer till köket ska planlösningen tillåta social samvaro och i vardagsrummet står helst en grå soffa, gärna intill en eldstad. Allt detta återspeglas i HemnetHemmet. Det faluröda huset är en kub med en bågformad träpanel som för tankarna till traditionell snickarglädje. Övervåningens indragna terrass är flexibel på så sätt att det finns möjlighet att bygga om den till ett extra rum, till exempel om familjen växer.

- Tillsammans med de drygt 2 miljoner människor som varje vecka besöker Hemnet har vi förvandlat ettor och nollor till murbruk. Hemnet Hemmet är det hus som flest vill ha mest, ett realistiskt drömhem som visar hur svenskarna vill bo just nu, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.


- Resan från klick till arkitektur började med en analys av besök på sajten från januari till oktober 2014. I ett första steg har ett genomsnittsvärde för pris, kvadratmeter, antal rum och våningsplan tagits fram baserat på objekten som klickats under perioden. I nästa steg har Tham & Videgård tolkat all data och lagt till perspektiv kring historia, hantverk och nationell byggnadstradition.

- Vi ville förena statistiken från Hemnet med två ikoniska svenska hustyper med tydliga värden; funkislådans rationalitet och den faluröda stugans materialkänsla och hantverk. När vi skapat HemnetHemmet har vi genom statistiken utgått från de som ska använda det byggda, en slags folkhemstanke som samtidigt banar väg för framåtblickande arkitektur. Resultatet är ett samtida boende med en form som följer användarnas behov. Det är en ny typ av hem, tillgängligt för de flesta som planerar att köpa ett hus, säger Bolle Tham på Tham & Videgård.

- Tanken med Sveriges mest eftersökta hus stannar inte på ritbordet, utan ambitionen är att huset ska byggas i verkligheten. Utformningen av huset och de befintliga ritningarna är framtagna med utgångspunkt i att det ska kunna förvandlas till ett riktigt hus. Just nu pågår diskussioner med byggföretag som visat intresse för hur huset ska kunna förverkligas.

- Det känns otroligt spännande att den som vill flytta in i HemnetHemmet kan ha möjlighet att göra det. Man skulle kunna kalla HemnetHemmet för det nya folkhemmet med tanke på att det är byggt tillsammans med en stor del av Sveriges befolkning, säger Staffan Tell.

Så vill svenskarna helst bo:

 • Yta: 120 kvm
 • Antal våningar: 1,6
 • Antal rum och kök: 3,8
 • Antal badrum: 1,6
 • Antal duschar: 1,06
 • Antal badkar: 0,7
 • Antal balkonger & terrasser: 0,95
 • Antal eldstäder: 0,54
 • Pris: 2 774 021 kr
 • Väggfärg: Vit
 • Färg på soffa: Grå
 • Golv: Parkettgolv i trä
 • Planlösning kök: Öppen
 • Skåpluckor i kök: Vita
 • Bänkskiva i kök: Sten
 • Ytskikt badrum: Kakel, både golv och väggar

Källa: Hemnet


För mer utförlig information om HemnetHemmet, bilder, renderingar och skisser, vänligen besök: www.hemnethemmet.se

Om datainsamlingen: Från arkitektur till arklicktektur. Byggt av 200 miljoner klick.
200 miljoner klick. 86 000 bostads­objekt. Det är murbruket som håller ihop HemnetHemmet. HemnetHemmet är baserat på data från besök och objekt som legat ute till försäljning på Hemnet under perioden januari-oktober 2014. Utöver detta har också en bildanalys av de mest klickade objekten på Hemnet gjorts under sex veckor. Varje vecka har bilderna från de 50 mest klickade objekten analyserats. På detta sätt har ytterligare data samlats in, så som färg på väggarna, typ av golv eller vilka bänkskivor som gäller i köket. Resultaten har viktats efter hur många människor som klickat på varje objekt och antalet dagar objektet legat ute till försäljning på Hemnet. Med andra ord har bostäder med ett högt antal klick per dag har haft en större påverkan på resultatet än bostäder med lågt antal klick per dag.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Staffan Tell, pressansvarig och talesperson Hemnet
Tel: 073-367 66 85, E-post: [email protected]

Om Hemnet:
Hemnet är Sveriges populäraste tjänst för bostads­sök med totalt upp till 2,5 miljoner unika besökare i veckan. Hemnet startades 1998 och ägs av Fastighetsmäklarförbundet FMF, Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Om Tham&Videgård:
HemnetHemmet är ritat av Bolle Tham och Martin Videgård. Tham & Videgård Arkitekter är kända för sin innovativa arkitektur och prisbelönta projekt som Kalmar Konstmuseum (Kasper Salinpriset 2008), KTH's nya Arkitekturskola (invigs sommaren 2015), Moderna Museet Malmö och Mirrorcube för TreeHotel i Harads. Tham & Videgård Arkitekter har även vunnit ett flertal internationella priser och utmärkelser, däribland House of the Year, the Ecola Award och Fritz Höger Preis.

Bilder

 • czy1xyl5pvb0mhozu2yd.jpg
 • xdhne7w5up9eh5tcubab.jpg
 • f1dvtswfhbhlxbst89cn.jpg
 • dhwc4jahh7lpjqgdmwku.jpg
 • mfnqm5f3jr2r66v75res.jpg
 • tlnvmr94fj6vffyvtpar.jpg
 • wbwpmloxrugo5e1lwdon.jpg
 • fum5hgar035nkcno3b4b.jpg