Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Rekordintresse för nybyggda bostäder

17 mars 2015

 | icke regulatoriska

Intresset för nybyggda bostäder växer kraftigt, visar ny statistik från Hemnet. Antalet klick på nyproducerade objekt har ökat med hela 55 procent jämfört med förra året.

Intresset för nybyggda bostäder växer kraftigt, visar ny statistik från Hemnet. Antalet klick på nyproducerade objekt har ökat med hela 55 procent jämfört med förra året.

Inflyttningen till storstäderna ökar och på flera håll råder stor bostads­brist.Trots att antalet nyproducerade objekt på Hemnet under januari 2015 har minskat med 10 procent, jämfört med samma period förra året, ökar intresset stadigt. Nya siffror från Hemnet visar att intresset för nyproducerade bostäder har ökat med 55 procent jämfört med samma period förra året. Under januari i år fick nyproducerade objekt på Hemnet drygt 10 miljoner klick; en ökning jämfört med samma period förra året då bostads­kategorin klickades 6,5 miljoner gånger.

Det finns en rad anledningar till att folk väljer nyprodukt­ion. En är att allt fler efterfrågar en lugnare köpprocess, en annan är att många tilltalas av att bo i en bostad där ingen annan har bott tidigare.

- Hetsiga budgivningar och snabba beslut passar inte alla. Nyprodukt­ion lockar målgrupper som vill ha framförhållning och god tid att planera sin flytt. Många lockas även av att flytta in i en modern, smart och funktion­ell bostad där de har möjlighet att vara med och styra över utformningen för att göra sin bostad mer personlig. En annan aspekt är förutsägbarheten, om du köper en 50 år gammal lägenhet är det svårare att förutse vilka renoveringsbehov som kan dyka upp, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Goda chanser till en bra affär
Intresset för nyproducerade bostäder har ökat i takt med att priserna stigit på bostads­marknaden. Eftersom priset ofta sätts långt innan inflyttning och inte anpassas efter marknaden har köp av nyproducerade bostäder visat sig vara en god affär för många under de senaste åren.

-Om man ser till utvecklingen de senaste åren har den som köper nyprodukt­ion goda chanser att göra en bra affär. Det finns exempel där bostäder har sålts flera gånger redan före inflyttning, till följd av att priserna ökat så mycket på marknaden, säger Staffan Tell.

Vid sidan av traditionella byggherrar där köparen själv kan vara med och utforma inredningen har även nya aktörer som fokuserar på design och livsstil seglat upp på marknaden de senaste åren.

-Vi ser nya aktörer som erbjuder en ny typ av drömboende. De lägger stor kraft på att skapa tydlig identitet och koncept för sina bostads­projekt. Med hjälp av avancerade ritprogram tar man fram snygga bilder som gör det enklare att sälja in bostads­konceptet redan innan det är byggt. Den som köper deras objekt köper också byggherrens idé om vad som är snyggt och attraktivt. Jag tror att detta är en trend som kommer att fortsätta växa framöver, säger Staffan Tell.

Tips till den som planerar att flytta till en nyproducerad bostad:

  • Kolla föreningens ekonomi. Det är viktigt att undersöka hur mycket lån som finns i föreningen och ställa det mot hur hög avgiften är.
  • Fatta stora beslut tidigt. Det gäller att tänka till, vill man flytta väggar är det bättre att komma på det tidigt i processen och inte i samband med inflyttningen.
  • Utmana din fantasi. Ibland kan det vara svårt att föreställa sig hur livet kommer att vara i bostaden och området runt omkring. Vid köptillfället består det är ofta av en grushög. Det gäller att utmana sin fantasi och samtidigt ha rimliga förväntningar.
  • Gör en riskkalkyl. Om man har en bostads­rätt eller villa som man planerar att sälja är viktigt att göra en realistisk kalkyl baserat på ett rimligt förväntat försäljningspris.
  • Håll dig informerad. Kolla byggherrarnas hemsidor för att se info om kommande projekt. Gillar du stilen för projektet kan du lämna en intresseanmälan. Ta kontakt med byggbolag, kolla vad de har på gång framöver och jämför olika byggbolag med varandra. Kolla även med kommunen vilka planprocesser som ligger på bordet.
    Källa: Hemnet


Statistik från Hemnet i januari 2015


Intresse - totalt antal sidvisningar (klick) för nyprodukt­ion

Jan 2014: 6 556 078
Jan 2015: 10 129 760
Ökning: 55 procent

Utbudet – antal nyprodukt­ionsobjekt till salu
Jan 2014: 6769
Jan 2015: 6077
Minskning: 10 procent

För ytterligare information vänligen kontakta:

Staffan Tell, Pressansvarig och talesperson Hemnet, Tel: 073-367 66 85, E-post: [email protected]

Om Hemnet:
Hemnet är Sveriges populäraste tjänst för bostads­sök med totalt upp till 2,5 miljoner unika besökare i veckan. Hemnet startades 1998 och ägs av Fastighetsmäklarförbundet FMF, Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Foto: HSB

Bilder

  • ap637jtxgbhxqlsvqnqp.jpg