Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Kraftigt minskat utbud av fritidshus

21 april 2016

 | icke regulatoriska

Antalet fritidshus som kom ut på marknaden minskade under första kvartalet i år med 36 procent jämfört med samma period förra året. Samtidigt ökar intresset mätt antal klick på fritidshus med 14 procent.

Antalet fritidshus som kom ut på marknaden minskade under första kvartalet i år med 36 procent jämfört med samma period förra året. Samtidigt ökar intresset mätt i antal klick på fritidshus med 14 procent.

Under årets första kvartal kom det ut 757 fritidshus på marknaden i Sverige vilket var en kraftig minskning jämfört med förra året. Störst är minskning en i Stockholms län med 46 procent. Även i Skåne och Västra Götalands län minskar utbudet kraftigt med 44 respektive 40 procent.

- Låga räntor gör att det för många är attraktivt att ha kvar sitt fritidshus och hyra ut istället för att sälja. Många fritidshusägare som väljer att sälja gör det för att man behöver pengarna eller för att man har tröttnat på huset. I båda fallen kan det vara intressant att hyra ut med tanke på att kostnaden för att behålla är rekordlåg samtidigt som fritidshuspriserna har ökat kraftigt de senaste åren, säger Staffan Tell.

Intresset för fritidshus mätt i antal klick per bostads­annons har ökat under det första kvartalet. På riksnivå ligger ökningen på 14 procent jämfört med förra året. Störst är ökningen i Skåne län med 34 procent. Även Stockholms och Västra Götalands län noterar ökningar på 6 respektive 9 procent.

Utvecklingen för bostads­rätts- och villautbudet skiljer sig tydligt jämfört med utvecklingen för fritidshus. Antalet nya bostads­rätter som kom ut under första kvartalet var 5 procent högre och antalet villor var i princip oförändrat (- 0,6 procent) jämfört med samma period förra året.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Staffan Tell, Pressansvarig och talesperson Hemnet, Tel: 073-367 66 85, E-post: [email protected]

Om Hemnet:
Hemnet är Sveriges populäraste tjänst för bostads­sök med totalt upp till 2,6 miljoner unika besökare i veckan. Hemnet startades 1998 och ägs av Fastighetsmäklarförbundet FMF, Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Bilder

  • yidxoxr3dauwnib2ldhh.jpg