Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

​Stora skillnader i bopriser längs tunnelbanan

26 september 2016

 | icke regulatoriska

Ett par minuters extra pendlingstid kan sänka priset på en bostad med miljonbelopp. Det visar en ny kartläggning genomförd av Hemnet baserat på data från Svensk Mäklarstatistik.

Några minuters extra pendlingstid kan sänka priset på en bostad med miljonbelopp. Det visar en ny kartläggning genomförd av Hemnet baserat på data från Svensk Mäklarstatistik.

Bostads­sajten Hemnet har tillsammans med Svensk Mäklarstatistik tagit fram bostads­priser för samtliga stationer längs Stockholms tunnelbana. Och sammanställningen visar på mycket stora prisskillnader beroende på stationens läge.

På tunnelbanans röda linje återfinns både den högst och lägst prissatta tunnelbanestationen. En bostad med kort promenadavstånd från Masmo station landar på drygt 20 000 kronor per kvadratmeter medan en lägenhet i närheten av Östermalmstorg är fem gånger så dyr.

- Det är intressant att notera vilka stora prisskillnader ett par minuters extra restider kan innebära. Skillnaden mellan exempelvis Västra Skogen och Stadshagen är 24 000 kronor per kvadratmeter. Tidsskillnaden in till Centralen däremot är mindre än två minuter, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Hemnet har även räknat ut priser för ännu inte byggda tunnelbanestationer såsom Hagastaden, Barkaby station, Sofia samt Nacka centrum. Här kan exempelvis konstateras att stationen vid Sofia när den byggs sannolikt kommer att vara Södermalms dyraste tunnelbanestation. En destination vars framtid är högst oklar är spökstationen Kymlinge mellan Kista och Hallonbergen. Diskussioner om att bygga bostäder kring stationen som idag står öde har skapat politisk kontrovers. Hemnets sammanställning visar att bopriserna vid denna station skulle landa på drygt 49 000 kronor per kvadrameter.

Stationerna med billigast bostads­priserna

  • Masmo (röd) - 20 700 kr/kvm och 29 minuter från T-centralen
  • Rinkeby (blå) 21 500 kr/kvm och 18 minuter från T-centralen
  • Alby (röd) 22 370 kr/kvm och 33 minuter från T-centralen

Stationerna med billigast bostads­priserna

  • Östermalmstorg (röd) - 103 330 kr/kvm och 2 min från T-centralen
  • Stadion (röd) - 99 930 kr/kvm och 4 min från T-centralen
  • Karlaplan (röd) - 98 780 kr/kvm och 4 min från T-centralen


Metod­
För att ta reda på kvm-priset kopplat till olika tunnelbanestationer skapades ett specifikt data-set. Postnummer på promenadavstånd till den aktuella tunnebanestationen kategoriserades. Sedan räknades det genomsnittliga kvm-priset för en lägenhet i detta område ut baserat på Svensk Mäklarstatistiks prisdata över 44 000 bostads­affärer.

Uppgifter för pendlingstider baserades på data från Google.

Dokument

Bilder

  • cgzufoahlijk9zalejpc.png