Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnet lanserar Köparbarometern

18 december 2017

 | icke regulatoriska

​Köparbarometern är en ny undersökning som mäter bostads­köpares prisförväntningar. Syftet med undersökningen är att ta tempen på bostads­marknaden och ge en fingervisning om hur utvecklingen kan se ut framöver.

Köparbarometern är en ny undersökning som mäter bostads­köpares prisförväntningar. Syftet med undersökningen är att ta tempen på bostads­marknaden och ge en fingervisning om hur utvecklingen kan se ut framöver.

- Det är tydligt att intresset för hur bostads­marknaden utvecklas har växt kraftigt under hösten i takt med att oron och osäkerheten inför framtiden har ökat. Det finns andra undersökningar som mäter prisförväntningar men det som gör vår undersökning speciell är att vi samlar svar enbart från dem som är i marknaden för att köpa just nu. Resultaten blir därför extra intressanta för att förstå vad som kommer hända närmaste tiden, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

- Detta är ett led i vår satsning på att tillhandahålla bättre beslutsunderlag till säljare, köpare och mäklare. Vi tror det är det bästa sättet för oss att stödja en rättvis och effektiv marknad, säger Erik Segerborg, chef för strategi och marknadsföring på Hemnet.

Köparbarometern täcker hittills september till oktober 2017. Det är tydligt att köparnas har blivit betydligt mer pessimistiska under hösten. I september trodde 38 procent på stigande bostads­priser och 17 procent trodde på sjunkande bostads­priser. I december hade andelen som trodde på stigande priser halverats (18 procent) och andelen som trodde på sjunkande priser mer än fördubblats (44 procent).

Fakta om Köparbarometern:
Hemnet Köparbarometer mäter svenska bostads­köpares prisförväntningar. Undersökningen som offentliggörs månadsvis baseras på minst 500 svar från besökare på Hemnet som svarat att de planerar att köpa bostad de närmaste 6 månaderna. Frågan som ställs i undersökningen är ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Svarsalternativen som respondenterna kan välja mellan är:

  • Jag tror att bostads­priserna kommer att vara oförändrade
  • Jag tror att bostads­priserna sjunker
  • Jag tror att bostads­priserna stiger


För ytterligare information vänligen kontakta:
Staffan Tell, pressansvarig och talesperson Hemnet [email protected] 073-367 66 85

Om Hemnet:
Hemnet är Sveriges populäraste sajt för bostads­sök med 2,8 miljoner besökare per vecka. På Hemnet visas bostäder som villor, bostads­rätter, fritidshus, gårdar och tomter – till salu genom Sveriges fastighetsmäklare. Hemnet startades 1998 och ägs av investmentbolaget General Atlantic och ett konsortium bestående av bland andra Pierre Siri och Henrik Persson, samt branschorganisationerna Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet FMF.  

Bilder

  • eetgu0ligqcfmqtpnjc7.jpg