Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Boprisförväntningarna fortsätter stiga

3 september 2020

 | icke regulatoriska

Förväntningarna på bostads­priserna är på den högsta nivån någonsin, det visar Hemnets köparbarometer för september. 
– Köparbarometern är nu högre än den var före corona, vilket är ett tydligt styrkebesked för bostads­marknaden, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Bland de besökare på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu rekordhöga 44 procent med stigande bostads­priser de närmaste sex månaderna, det är en ökning med 34 procent från för en månad sedan. Andelen som tror på sjunkande priser minskar, till rekordlåga 13 procent, från tidigare 20 procent. Detta innebär att sedan april har boprisförväntningarna gått från att vara rekordlåga till rekordhöga.

– Det är anmärkningsvärt hur bostads­priserna stått emot coronakrisen med tanke på hur arbetslösheten stigit och den kraftiga försämringen av konjunkturen. Att bostads­köparna ser det skapar sannolikt en tro på bostads­marknaden som leder till de här rekordhöga prisförväntningarna, säger Erik Holmberg.

Mycket talar nu för att bostads­marknaden kommer utvecklats starkt i höst, menar Erik Holmberg. 

– Det finns mycket som talar för att priserna fortsätter upp i närtid. Villamarknaden är redan säljarens marknad, med rekordlågt utbud och ett stort intresse. Bostads­rättsmarknaden går mer och mer åt det hållet, med höga säljvolymer samtidigt som det kommer ut färre nya annonser. Även om det skulle komma nya coronautbrott som påverkar ekonomin visar det som hänt att bostads­marknaden står emot. Så det är en ganska ljus bild nu, säger han. 

För ytterligare information vänligen kontakta:Staffan Tell, pressansvarig och talesperson Hemnet [email protected] 073-367 66 85

Bilder

  • Norrk.jpg