Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Efter covid-19 – förändrat sökbeteende på Hemnet

23 september 2020

 | icke regulatoriska

Trots den turbulenta tid vi haft sedan coronakrisen slog till så har bostads­marknaden hittills stått emot stora prisfall. Samtidigt har intresset för bostäder varit rekordhögt och bostads­ökares preferenser har på flera sätt förändrats under perioden. En analys av vilka fritextord som Hemnets besökare använder visar att exempelvis ‘uteplats’ och ‘pool’ har ökat kraftigt i popularitet de senaste månaderna. 

Generellt brukar bostads­sökares preferenser vara stabila över tid. Under det senaste halvåret har det dock skett relativt stora förändringar­ om man jämför med hur det brukar se ut. 

Balkong toppar – knapp ökning

Som vanligt är det sökningar på balkong som toppar listan över mest använda sökord på Hemnet. Totalt gjordes det under de föregående sex månaderna 1,2 miljoner sökningar på bostads­rätter där balkong skrivits in i fritextfältet. En ökning med 3 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Villafavoriten – pool

För villasökningar var det vanligaste använda sökordet ‘pool’. Det söktes på totalt 64 000 gånger mellan mars och september, vilket är en ökning med 25 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

– När folk tillbringar sin sommarsemester hemma blir tillgång till pool mer eftertraktat vilket sannolikt påverkat sökbeteendet. Detsamma gäller det ökade intresset för uteplats vilket rimligtvis hänger ihop med att fler har tillbringar mer tid hemma, både i vardagen och på semestern, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Sök på ‘uteplats’ ökar kraftigt

För både lägenheter och villor är det sökningar på ‘uteplats’ som har ökat mest under perioden. Sökningar på lägenheter där sökordet ‘uteplats’ användes nästan fördubblades (+92 procent) jämfört med motsvarande tidsperiod i fjol. För villasökningar var motsvarande ökning 268 procent vilket innebär att nästan fyra gånger fler sökningar gjordes jämfört med året innan. Sammantaget innebär det en ökning med 30 000 sökningar med fritextordet ‘uteplats’.
 
Sannolikt beror både ökningen av sökningar på uteplats och villor med pool på den förändrade livssituation som många befinner sig i nu under coronapandemin.

– När folk tillbringar sin sommarsemester hemma blir tillgång till pool mer eftertraktat vilket sannolikt påverkat sökbeteendet. Detsamma gäller det ökade intresset för uteplats vilket rimligtvis hänger ihop med att fler har tillbringar mer tid hemma, både i vardagen och på semestern, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

 

Ord med flest sökningar mellan 1 mars och 31 augusti (lägenheter)

Sökord Antal sök Förändring 1 år
Balkong  1,2M +3%
Uteplats 58 389 +92%
Hiss 56 431 +48%
 

Störst ökning i antal sökningar mellan 1 mars och 31 augusti (lägenheter)*

Sökord Antal sök Förändring 1 år
Uteplats  58 389 +92%
Accepterat pris 3 802 +85%
Inglasad balkong 5 383 +52%
 

Ord med flest sökningar mellan 1 mars och 31 augusti (villor)

Sökord Antal sök Förändring 1 år
Pool  64 242 +25%
Garage 19 807 -5%
Sjötomt 13 282 -1%
 

Störst ökning i antal sökningar mellan 1 mars och 31 augusti (villor)*

Sökord Antal sök Förändring 1 år
Uteplats 2 565 +268%
Arkitekt 2 983 +75%
Pool 64 242 +25%
 

*Endast sökord som sökts p�� minst 2000 gånger under period inkluderades i undersökningen
 

För ytterligare information vänligen kontakta
Staffan Tell, pr-chef och talesperson Hemnet [email protected] 073-367 66 85

Bilder

  • garden.jpg