Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hög aktivitet på bostads­marknaden

19 augusti 2020

 | icke regulatoriska

Fullt ös. Så går det att beskriva bostads­marknaden under sommaren, trots pågående pandemikris och den osäkerhet som finns i samhället.

Nya siffror från Valueguard visar på stigande bostads­priset i juli. I snitt steg priserna med 2 procent i juli, vilket innebär en ökning med 8 procent under den senaste tolvmånadersperioden. 

– Att fler människor spenderar mer tid i hemmet gör sannolikt att man längtar till en större bostad och tillgång till trädgård. I vår undersökning sa nästan var tredje att man ändrat sitt sökbeteende på grund av coronapandemin, och den saken flest angav var en ökad längtan till trädgård. Även intresset för fritidshus har ju kraftigt ökat, säger Staffan Tell, presschef på Hemnet.

I juli i år såldes det normalmycket villor i Sverige i jämförelse med motsvarande månad 2019, trots ett drygt 20 procent lägre utbud. På bostads­rättsmarknaden såg det annorlunda ut, där såldes det fler bostads­rätter med ett 16 procent högre utbud i jämförelse med juli 2019. Du kan läsa mer om det här.

I Stockholms kommun har det under 2020 sålts hela 60 procent fler bostäder än 2018 och 2019, enligt Valueguard. 

– I takt med en ökad optimism har säljvolymen kommit tillbaka och tappet under våren återhämtats. Samtidigt har många semestrat hemma vilket gjort att de som gått i säljtankar har haft goda möjligheter att genomföra en försäljning och köpare har varit mer aktiva, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Staffan Tell, pressansvarig och talesperson Hemnet [email protected] 073-367 66 85

Bilder

  • Helsingborg1.jpg