Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Ny data visar – rekordmånga vill flytta

11 september 2020

 | icke regulatoriska

Trots rådande pandemi vill rekordmånga Hemnetbesökare flytta, det visar en ny undersökning. Men även annan data visar tecken på en aktiv bostads­marknad. 

I Hemnets köparbarometer som går ut varje månad frågas ett urval av Hemnets besökare om de planerar att köpa bostads­ de kommande sex månaderna. Under de tre år som detta gjorts har det aldrig tidigare varit så hög andel som uppger att de planerar att köpa som nu i september. Om vi jämför med september 2019 är det 13 procentenheter fler som planerar att köpa bostad 2020.

– En orsak skulle kunna vara att många nu ser om sin boendesituation då fler faktiskt spenderar mer tid hemma. Det man kan konstatera är att den här situationen i alla fall inte skrämt bort bostads­köparna trots prognoser med kraftiga prisfall och allmän ekonomisk oro, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. 

Hemnetbesökarnas preferenser har också förändrats, visar en Hemnetundersökning som gjordes tidigare i år. 14 procent värdesätter trädgård högre än tidigare och 8 procent uppger att de värdesätter större boyta högre än tidigare. 6 procent svarar att de värdesätter att bo centralt lägre än tidigare medan 7 procent värdesätter möjligheten till hemmakontor högre än tidigare. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Enkelt sammanfattat, svenskarnas sug på bostäder är stort. Och så kommer det sannolikt se ut under hösten. 

– Vi ser även andra tecken på en hög efterfrågan i vår data. Delvis genom de höga säljvolymerna vi haft de senaste månaderna. Men också genom att antalet besökare på bostads­annonserna har legat på rekordnivåer, säger Erik Holmberg.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Staffan Tell, pressansvarig och talesperson Hemnet [email protected] 073-367 66 85

Bilder

  • husmedbalkong.jpg
  • Skärmavbild-2020-09-11-kl.-16.16.06-1024x628.png