Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Rekordmånga sålda bostads­rätter i september

6 oktober 2020

 | icke regulatoriska

Det har varit ett stort tryck på bostads­rättsmarknaden under hösten. I september månad såldes det 11 124 bostads­rätter på Hemnet. Det är 13 procent fler än motsvarande månad i fjol och den högsta noterade månadssiffran så långt tillbaka i tiden som Hemnet har statistik.

Bostads­marknaden präglades under våren i stor utsträckning av osäkerhet och oro men det förändrades tydligt under sommaren då aktiviteten och tilltron kom tillbaka. Denna utveckling har fortsatt nu under hösten vilket sannolikt haft en stor påverkan på säljvolymerna.

En annan aspekt som troligtvis också har påverkat är det faktum att vi nu spenderar allt mer tid hemma och i och med det ser över vår boendesituation i större utsträckning. I Hemnets undersökningar har andelen som uppger att de planerar att köpa bostad varit hög under hela coronapandemin och noterade en ny rekordnivå i september. Det var då 44 procent av de tillfrågade som uppgav att de planerade att köpa bostad inom de kommande sex månaderna.

– Vi ser i våra undersökningar att oron från i våras har bytts mot en stark tro på stigande priser vilket vi sedan tidigare vet påverkar människors benägenhet att köpa bostad. Sen finns det sannolikt också en effekt av att vår boendesituation blivit viktigare under pandemin då fler spenderar mer tid hemma. Och det ökar då sannolikt motivationen för många att byta bostad, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

I alla tre storstadslän noterades det i september en ny rekordsiffra för antalet sålda bostads­rätter. Absolut tydligast är dock försäljningsökningen i Stockholm. I Stockholms län såldes det 27 procent fler bostads­rätter i september än under motsvarande månad i fjol och det är den högsta försäljningsvolymen under en enskild månad som noterats på Hemnet någonsin.
 

Sålda bostads­rätter september, 2020
Region Antal sålda bostads­rätter Förändring jämfört med september 2019
Sverige 11 124 +13%
Stockholms län 4 972 +27%
Västra Götalands län 1 515 +6%
Skåne län 1 359 +7%
 

För ytterligare information vänligen kontakta:

Staffan Tell, pressansvarig och talesperson Hemnet [email protected] 073-367 66 85


Om Hemnet Group

Hemnet är Sveriges största bostads­portal. Sedan starten 1998 har vi varit en självklar mötesplats för mäklare liksom för säljare och köpare av bostäder och fastigheter. Hemnet är den annonstjänst i Sverige som har störst utbud av bostäder; flest antal potentiella köpare; produkt­er som möjliggör för säljare att påverka sin bostads­affär och tjänster som ger mäklare möjlighet att stärka sitt varumärke. Vi är en av Sveriges största sajter och appar - och sett till befolkning är vi den mest populära bostads­portalen i världen.

Bilder

  • Screenshot 2020-10-06 at 14.17.45.png