Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Fler sålda bostads­rätter än innan amorteringskravet

4 mars 2021

 | icke regulatoriska

Höga försäljningsvolymer har präglat bostads­marknaden under coronapandemin, och detta har fortsatt även in i det nya året. Under februari månad såldes det 9 220 bostads­rätter på successionsmarknaden i riket. Det är den högsta siffran för en februarimånad så långt tillbaka som Hemnet har en sammanhängande tidsserie. Detta innebär att det till och med såldes fler bostads­rätter än i februari 2018, månaden innan amorteringskravets skärpning.

Intresset för att byta bostad fortsätter att vara stort även under inledningen av 2021. I februari noterades en ny månad där antalet sålda bostads­rätter låg tydligt över motsvarande månad i fjol. Det innebär att det nu är nionde månaden i rad där antalet sålda bostads­rätter legat över motsvarande månad året innan.

– Inför amorteringskravets skärpning 2018 såg vi en tydlig ökning i antal försäljningar som en effekt av att många ville komma till avslut innan skärpningen och då inte omfattas av detta. Men nu har det alltså sålts ännu fler bostads­rätter i februari vilket sätter den höga aktiviteten i perspektiv, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Precis som under hösten är det framför allt stora lägenheter som det säljs mest av. Sannolikt som en effekt av en högre efterfrågan på boyta under pandemin där fler spenderar mer tid i hemmet. Antalet sålda bostads­rätter med 4 eller fler rum ökade med 15 procent jämfört med februari i fjol medan motsvarande ökning för enrummare var 3 procent.

De höga säljvolymerna är något som är tydligt i de flesta länen i riket. Bland storstadslänen sticker Stockholm ut med en ökning på 13 procent jämfört med februari i fjol. I Skåne ökade antalet försäljningar med 11 procent medan motsvarande ökning i Västra Götaland var 7 procent.

Antal sålda bostads­rätter på successionsmarknaden - februari 2021

Län

Antal sålda Årstakt
Riket 9 220 +9%
Stockholms län 3 960 +13%
Västra Götalands län 1 320 +7%
Skåne län 1 150 +11%
 

För ytterligare information vänligen kontakta:

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet [email protected] 072-55 88 050

Bilder

  • Screenshot 2020-10-06 at 14.17.45.png