Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Mer aktiva budgivningar till följd av hög efterfrågan

5 februari 2021

 | icke regulatoriska


Det har varit en aktiv start på bostads­året 2021. Det syns inte minst i den genomsnittliga ökningen mellan utgångspris och slutpris. Under årets första månad ökade bostads­rätter i genomsnitt med 7 procent från utgångspriset. För villor var motsvarande genomsnittliga ökning 8 procent, vilket är den högsta nivå som noterats historiskt.
 

Den höga efterfrågan som setts på bostads­marknaden generellt under coronapandemin ser ut att hålla i sig i början av året. Antalet försäljningar i förhållande till hur mycket som publicerats har aldrig varit högre under en januarimånad. Detta ökar trycket på de bostäder som ligger ute till salu vilket tenderar att leda till mer intensiva budgivningar. 

Den genomsnittliga skillnaden mellan utgångspris och slutpris för bostads­rätter låg strax över 7 procent i januari. Det är den högsta nivån sedan september 2017. 

– Det är tydligt att den höga efterfrågan och köpkraften från i höstas även präglar marknaden under början av 2021. När efterfrågan är hög så blir trycket på bostäderna till salu högre och då får vi större uppgångar från utgångspris till slutpris, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. 

Det är på villamarknaden som utvecklingen är tydligast. Där ökade priset för den genomsnittliga villaförsäljningen under januari med 8 procent från utgångspris.Det är den högsta noterade ökningen sedan 2013 eller så långt tillbaka som Hemnet har en sammanhängande tidsserie. Att effekten är större på villamarknaden hänger sannolikt ihop med ett rekordlågt utbud. 

– Mönstret med aktiva budgivningar är tydligast på villamarknaden vilket, förutom en hög efterfrågan, också är en effekt av ett lågt utbud, fortsätter Erik Holmberg. 

 

Genomsnittliga skillnad mellan utgångspris och slutpris - januari 

januari 2020 januari 2021 
Bostads­rätt +6,6% +7,0%
Villa +2,4%  +8,0%

För ytterligare information vänligen kontakta:

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet [email protected] 072-55 88 050

Bilder

  • husmedbalkong.jpg