Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer augusti 2023: Fler köpare tror på sjunkande priser i höst

4 augusti 2023

 | icke regulatoriska

Av de tillfrågade köparna i Hemnets Köparbarometer för augusti, var det 35 procent som trodde på sjunkande bostads­priser de kommande sex månaderna. Det är 4 procentenheter högre än i juli. Andelen köpare som trodde på stigande priser minskade med en procentenhet. Från 27 procent i juli till 26 procent nu i augusti.

Sammantaget innebär det en nettodifferens, mellan de som tror på stigande och sjunkande priser,  på -9 procentenheter i augusti. Det är en minskning med 5 procentenheter sedan juli och innebär samma nivå som i juni.


Andel köpare som tror på:
stigande priser:
 25,8 procent (26,6% föregående månad)
sjunkande priser:
 34,7 procent (31,0% föregående månad)
oförändrade priser:
 40,5 procent (42,5% föregående månad)

Till skillnad från i landet i stort, ökade prisförväntningarna i både Stockholm och Göteborg. I Stockholm steg nettosiffran från -3 till -1 procentenheter, vilket alltså innebär att det är nästan lika många köpare som tror på stigande priser, som det är som tror på sjunkande priser på bostads­marknaden den kommande sexmånadersperioden. Stockholm är nu också det område där prisförväntningarna just nu är starkast.


Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

“Prisförväntningarna föll tillbaka något i augusti, sannolikt påverkat av ökad sannolikhet för ytterligare stigande räntor. Samtidigt är det intressant att se att boprisförväntningarna stiger i både Stockholm och Göteborg, då det också är i storstäderna som priserna, på främst lägenheter, återhämtat sig tydligt de senaste månaderna”.  
 

Chart

 

 

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 410 respondenter mellan 1-3 augusti.

 

 

 

För mer information, kontakta:


Kontaktperson

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]

 

Om Hemnets Köparbarometer

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se

 

 
Följ oss: hemnetgroup.se / Facebook / Twitter / Linkedin / Instagram

 

Dokument

Bilder

  • Hemnets Ko¨parbarometer (aug 2023 sv).png