Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer december 2023: Färre köpare tror på sjunkande bopriser

6 december 2023

 | icke regulatoriska

I Hemnets Köparbarometer för december minskade andelen köpare som tror på sjunkande bostads­priser. Av de tillfrågade köparna uppgav 31 procent att de tror på lägre bostads­priser de kommande sex månaderna. Det är en minskning med 7 procentenheter jämfört med motsvarande mätning i november då andel andelen köpare som trodde på sjunkande priser var 38 procent.

 

Andelen köpare som tror på stigande priser ökade med 4 procentenheter. Från knappt 20 procent i november till 23 procent nu i december. Sammantaget innebär det en nettosiffra (skillnaden i procentenheter mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på -8 procentenheter i december. Det är den högsta nivån sedan juli och kan jämföras med -19 föregående månad. Det är också den största ökningen av prisförväntningar från en månad till en annan sedan i februari.

 

Andel köpare som tror på:

stigande priser: 23,3 procent (19,6% föregående månad)

sjunkande priser: 31,4 procent (38,2% föregående månad)

oförändrade priser: 45,3 procent (42,2% föregående månad)

 

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

"Efter en höst där prisförväntningarna minskat för varje ny månad vände det nu återigen upp och det tydligt. Den senaste tidens ränteutveckling kan antas vara en stor del av förklaringen. Ränteförväntningarna vet vi historiskt har haft stor påverkan på bostads­marknaden och sannolikt är det uppfattningen om att vi nu nått räntetoppen, som minskat tron på fallande bopriser framöver. Man ska dock ha med sig att det fortsatt är fler köpare som tror på fallande priser än vad det är som tror på stigande priser”.

 

 

Chart

 

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 034 respondenter mellan 1-4 december.

 

 

 

För mer information, kontakta:


Kontaktperson

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]

 

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se

 
Följ oss: hemnetgroup.se / Facebook / X / Linkedin / Instagram

 

Dokument

Bilder

  • Hemnets Ko¨parbarometer (29).png