Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer februari 2023: Fler bostads­köpare tror på stigande priser

6 februari 2023

 | icke regulatoriska

Prisförväntningarna bland bostads­köpare i Hemnets Köparbarometer fortsatte att stärkas i februari. Av de tillfrågade köparna svarade 22 procent att de tror på stigande priser den kommande sexmånadersperioden. Det motsvarar en ökning med 8 procentenheter från motsvarande undersökning i januari.

 

Samtidigt minskade andelen som tror på sjunkande priser. I februari trodde 43 procent av de tillfrågade köparna på sjunkande priser, en minskning med 10 procentenheter från januari och den lägsta nivån sedan maj 2022. Sammantaget innebär det en nettosiffra, skillnaden mellan andelen som tror på stigande och sjunkande priser, på -21 procentenheter. Det är den högsta noteringen sedan maj i förra året.

 

Andel köpare som tror på:

Stigande priser: 22,4 procent (14,4% föregående månad)

Sjunkande priser: 43,4 procent (53,5% föregående månad)

Oförändrade priser: 34,2 procent (32,1% föregående månad) 

 

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:
 

“Den tydliga återhämtningen av köparnas prisförväntningar som vi såg i januari fortsätter i februari. Framför allt som ett resultat av att vi nu verkar närma oss slutet på perioden av räntehöjningar från Riksbanken. Bostads­marknaden har haft en pigg start på många håll i landet, samtidigt som vi ser stigande börser vilket också är ett tecken på att optimismen i marknaden börjar återvända.

 

“De ökade prisförväntningar gör att fler köpare som tidigare avvaktat nu vågar agera. Samtidigt skaman ha med sig att det fortsatt är väsentligt fler som tror på sjunkande priser än på stigande priser. Den fortsatta ränteutvecklingen kommer få stor betydelse för rörligheten på bostads­marknaden även framöver.”

 

Prisförväntningarna toppade senast i mars 2021 för att sedan vända ner kraftigt i maj 2022 då Riksbanken ändrade sin räntebana. I november noterades den lägsta nettosiffran för prisfärväntningarna någonsin men sedan dess har tron på stigande priser till viss del kommit tillbaka. I februari var nettosiffran 36 procentenheter högre än bottennoteringen i november.

 

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 115 respondenter mellan 1-3 februari.

 

  

Information till redaktionen

Kontaktperson

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]

 

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se

 

 

 

Dokument

Bilder

  • 3709243_0.png