Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer juli 2023: Prisförväntningarna hos köpare fortsätter stärkas

5 juli 2023

 | icke regulatoriska

I Hemnets Köparbarometer för juli månad uppgav 27 procent av köparna att de tror på stigande bostads­priser under de kommande sex månaderna. Det är en ökning med 2 procentenheter sedan juni månads mätning. Andelen köpare som tror på sjunkande bostads­priser minskade samtidigt med 2 procentenheter. Från 33 till 31 procent i juli.

Sammantaget innebär det en nettosiffra (skillnad mellan andel som tror på stigande respektive sjunkande bopriser) på -4 procentenheter. En ökning med 5 procentenheter sedan juni. Detta kan jämföras med en nettosiffra på -50 procentenheter i juli för ett år sedan eller -57 procentenheter i november då prisförväntningarna hos köparna var som lägst.


Andel köpare som tror på:
stigande priser:
 26,6 procent (24,7% föregående månad)
sjunkande priser:
 31,0 procent (33,5% föregående månad)
oförändrade priser:
 42,5 procent (41,8% föregående månad)

Stockholm och Malmö var de områden där prisökningarna ökade mest i juli. I dessa områden ökade nettosiffran juli med 13 respektive 15 procentenheter jämfört med juni.


Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:
“Trots förra veckans räntehöjning från Riksbanken fortsatte prisförväntningarna att stärkas. Räntehöjningar brukar få effekt på prisförväntningarna så detta resultat får ses som ett styrketecken för marknaden. Det följer utvecklingen i övrigt på bostads­marknaden som under det första halvåret visat på stigande priser trots rådande läge i ekonomin. Lägenhetspriserna var nu i juni endast marginellt lägre än i juni för ett år sedan och i både Stockholms län och kommun är de nu till och med högre än för ett år sedan”.  

 

Chart

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 468 respondenter mellan 1-3 juli.

 

 

För mer information, kontakta:

Kontaktperson

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]

 

Om Hemnet Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se

 


Följ oss: hemnetgroup.se / Facebook / Twitter / Linkedin / Instagram

Bilder

  • Hemnets Ko¨parbarometer juli.png