Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer juni 2023: Färre köpare tror på prisnedgång

5 juni 2023

 | icke regulatoriska

Av de tillfrågade köparna i Hemnets Köparbarometer för juni månad, uppgav 33 procent att de tror att bostads­priserna kommer att sjunka under den kommande sexmånadersperioden. Det är en minskning med 8 procentenheter sedan motsvarande undersökning i maj samt den lägsta nivån på över ett år.

Andelen köpare som tror på stigande priser låg kvar på ungefär samma nivå (25 procent) som i maj. Det innebär sammantaget en nettodifferens mellan andelen som tror på stigande och sjunkande priser på -9 procentenheter. Att jämföra med -16 procentenheter i maj. Det är den högsta nivån sedan april 2022, vilket var innan styrräntan började stiga kraftigt.


Andel köpare som tror på:

stigande priser: 24,7 procent (24,5% föregående månad)

sjunkande priser: 33,5 procent (40,7% föregående månad)

oförändrade priser: 41,8 procent (34,8% föregående månad)

Göteborg fortsätter att vara det område där köparna i högst utsträckning tror på stigande priser. I juni var nettodifferensen mellan de som tror på stigande och sjunkande priser +11 procentenheter. Det är alltså tydligt fler köpare som tror att priserna ska stiga än vad det är som tror att priserna ska sjunka.


Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:
“Borprisförväntningarna stärktes tydligt i maj och med det fortsätter den trend vi sett hittills under året. Även sett till bostads­priserna så har marknaden visat styrka under maj månad. Vår bild är att marknaden tar fasta på att vi nu närmar oss slutet på räntehöjningsperioden samt att ett fortsatt lågt tillflöde av nya bostäder till salu ger stöd åt prisutvecklingen.”
 

Chart

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 248 respondenter mellan 1-3 juni.

 

Information till redaktionen

Kontaktperson

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]
 

Om Hemnet Köparbarometer:
Köparbarometern är en undersökning där besökare på
hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se

 

 

Bilder

  • Hemnets Ko¨parbarometer (17).png