Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer maj 2023: Viss ökning av andelen köpare som tror på sjunkande priser

9 maj 2023

 | icke regulatoriska

I Hemnets Köparbarometer i maj var det 41 procent av de tillfrågade köparna som trodde på sjunkande priser den kommande sexmånadersperioden. Det är en ökning med 3 procentenheter jämfört med april månads mätning. Andelen köpare som tror på stigande priser ökade samtidigt med en procentenhet. Från 23 till 24 procent.

Sammantaget innebär det en nettoskillnaden, mellan de som tror på stigande respektive sjunkande priser, på -16 procentenheter. En procentenhet lägre än i motsvarande undersökning i april.


Andel köpare som tror på:

stigande priser: 24,5 procent (23,3% föregående månad)

sjunkande priser: 40,7 procent (38,2% föregående månad)

oförändrade priser: 34,8 procent (38,5% föregående månad)

Efter några månader där prisförväntningar i Stockholm ökat, var det nu i maj där som prisförväntningarna tydligast minskade. Skillnaden mellan andelen köpare som trodde på stigande respektive sjunkande priser, minskade i Stockholm med 7 procentenheter från april månads mätning. I Göteborg var utvecklingen den motsatta. Där var det nu i maj fler som tror på stigande priser (38 procent) än vad det är som tror på sjunkande priser (33 procent).


Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

“Mot bakgrund av Riksbankens höjning av styrräntan och uppjustering av räntebanan var det förväntat med en nedgång i prisförväntningarna. Räntehöjningarnas påverkan på köparnas uppfattning om kommande prisutveckling är något vi sett tydligt under det senaste året. I april har annars prisutvecklingen på bostads­marknaden varit relativt stabil. En viss nedgång kan ses på lägenhetsmarknaden vilket framförallt kan förklaras av en påskeffekt, med lägre priser generellt under påskveckan”.
 

Chart

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 307 respondenter mellan 1-4 maj.

Information till redaktionen

Kontaktperson

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]

Om Hemnet köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.

Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se

Bilder

  • Hemnets Ko¨parbarometer maj 2023.png