Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer mars 2023: Boprisförväntningarna vänder ner

3 mars 2023

 | icke regulatoriska

Efter tre månader av stigande boprisförväntningar minskade i mars återigen tron på stigande priser bland bostads­köpare i Hemnets Köparbarometer. Av de tillfrågande köparna var det 18 procent som uppgav att de tror på stigande priser den kommande sexmånadersperioden. Att jämföra med 22 procent i föregående månads mätning.

Andelen av köparna som tror på sjunkande priser låg dock kvar oförändrat på 43 procent sedan föregående månads mätning. Det innebär sammantaget en minskning av nettosiffran, skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser, med 4 procentenheter. Från -21 i februari till -25 nu i mars.

Andel köpare som tror på:

stigande priser: 18,2 procent (22,4% föregående månad)

sjunkande priser: 43,1 procent (43,4% föregående månad)

oförändrade priser: 38,7 procent (34,2% föregående månad)

I Stockholm och Malmö är utvecklingen motsatt mot den i Riket sammantaget. Där steg prisförväntningarna (netto) med 7 respektive 13 procentenheter. Ökningarna innebär att skillnad mellan de som tror på stigande och sjunkande priser i Stockholm var -19, och i Malmö -11 procentenheter, i mars månads mätning.

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:


“Att prisförväntningarna faller tillbaka efter några månaders ökning är inte överraskande med tanke på de besked som kommit de senaste veckorna gällande framför allt fortsatt stigande räntor och inflation. Mot bakgrund av det kan det snarare ses som en relativt liten minskning. Det ska dock sägas att även om marknaden inte reagerar mer på den senaste räntehöjningen så är det fortsatt mer än dubbelt så många köpare som tror på fallande priser än vad det är som tror på stigande priser.

Värt att notera är också ökningen av prisförväntningarna i både Malmö och Stockholm. Stockholm är också ett av de områden som gått absolut starkast prismässigt under inledningen av året”.

 

Chart

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 204 respondenter mellan 1-2 mars.

 
 

Information till redaktionen

Kontaktperson

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]

 

Om Hemnet köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se

 

 

 

Bilder

  • 3727192_0.png