Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer november 2023: Boprisförväntningarna fortsätter ner

8 november 2023

 | icke regulatoriska

Andelen bostads­köpare som uppgav att de tror på stigande bostads­priser de kommande sex månaderna minskade något i Hemnets Köparbarometer för november. Av de tillfrågade köparna var det nu 20 procent som tror på stigande priser. Att jämföra med 22 procent i oktober månads mätning. 

 

Andelen bostads­köpare som tror på sjunkande priser låg oförändrat på 38 procent jämfört med motsvarande i oktober. Sammantaget innebär det en nettosiffra för november på -19 procentenheter. En minskning med 2 procentenheter från oktober. I och med det är det nu fyra månader i rad som boprisförväntningarna sammantaget sjunkit.

 

Andel köpare som tror på:

stigande priser: 19,6 procent (21,6% föregående månad)

sjunkande priser: 38,2 procent (38,5% föregående månad)

oförändrade priser: 42,2 procent (39,9% föregående månad)

 

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

"Utvecklingen med svagt minskande prisförväntningar bland bostads­köpare som vi sett under hösten fortsatte i november. Nu när vi ser ut att närma oss räntetoppen blir sannolikt indikationer om hur länge räntan ska förbli på den här nivån viktig för kommande utveckling av boprisförväntnignarna. Och med det också hur priserna utvecklas framöver”.

 

Chart

 Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 049 respondenter mellan 1-3 november.

 

 

 

För mer information, kontakta:


Kontaktperson

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]

 

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se

 

 

 

Bilder

  • Hemnets Ko¨parbarometer (27).png