Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Bostaden viktigaste framtidsfrågan för unga – men många känner oro och stress

25 juni 2024

 | icke regulatoriska

- En egen fin bostad står högre på önskelistan än att upptäcka världen eller bilda familj

 

Nästan 9 av 10 unga tycker att det är viktigt att ha en fin bostad i framtiden. Samtidigt tycker 6 av 10 att bostads­situationen i Sverige är helt orimlig och tror att deras privatekonomi och psykiska mående skulle påverkas om de får svårt att få en bostad i framtiden. Det är några av insikterna från en ny undersökning från Ungdomsbarometern utförd på uppdrag av Mäklarsamfundet och Hemnet som presenteras i samband med Almedalsveckan.

 

- Ungas dröm om en egen ägd bostad är stark, men tröskeln in på bostads­marknaden blir bara högre. Det påverkar förtroendet för politikens förmåga att lösa samhällsproblem, viljan till familjebildning och möjligheten att göra klassresor. Undersökningen är en klar signal om att det är hög tid för politiken att prioritera ungas möjligheter på bostads­marknaden, säger Oskar Öholm, vd på Mäklarsamfundet.

 

- Undersökningen visar hur viktig bostaden är för ungas framtidstro med det är samtidigt tydligt att bostads­marknaden framkallar känslor av oro och stress hos många. Att en så hög andel unga föredrar att äga sin bostad, att man främst vill bo i villa eller radhus och att krossade bostads­drömmar kan få allvarliga konsekvenser för individen är saker som politikerna borde ta i större beaktande, säger Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet.

 

Fin bostad viktigast men vägen dit kan bli utmanande

88 procent tycker att det är viktigt att ha en fin bostad i framtiden. Det är viktigare än att resa och “se världen” (69%) eller skaffa barn (66%). Och samtidigt som många är nöjda med sitt nuvarande boende (70%), framkallar tankar om den svenska bostads­marknaden känslor av oro (46%) och stress (47%). Fler än varannan (55%) tror att det kommer att vara svårt att få ett bra boende i framtiden. Endast 16 procent tror att det kommer att vara lätt. Varannan tror att deras privatekonomi skulle drabbas om de skulle ha svårt att hitta bostad och fler än var tredje tror att det skulle påverka det psykiska måendet.

 

Att äga en villa är drömmen för många

78 procent drömmer om att bo i villa eller radhus (skalfråga). Att bo i bostads­rätt är något som 48 procent drömmer om och endast 19 procent drömmer om att bo i hyresrätt. Det kan noteras att just villadrömmen har stärkts tydligt under de senaste åren i åldergruppen 15 - 24. 2018 var det 43 procent som helst skulle vilja bo I villa eller radhus när de var etablerade på arbetsmarknaden. 2024 var motsvarande siffra hela 59 procent. 22 procent föredrar bostads­rätt och endast 12 procent hyresrätt.

 

Att bo i ett tryggt och säkert område är den viktigaste aspekten när man tänker på sitt framtida boende (66 procent). Många vill också bo nära familj och vänner (49%).

 

Individuellt ansvar att få ett hem

En stor majoritet (73 %) av unga anser att det är individens ansvar att se till att ha en bra bostads­situation i framtiden. Och få (28%) anser att man kan vänta med att spara till boendet. På frågan om staten borde underlätta så att fler kan äga sitt boende är det 73 procent som instämmer med detta.

 

Läs rapporten i sin helhet i bifogad pdf.

 

Kort om undersökningen:

Utförare: Ungdomsbarometern

Intervjumetod­: Digital enkätundersökning

Målgrupp: Unga i Sverige 15-29 år

Fältperiod: 3 – 27 maj 2024

Antal intervjuer i detta underlag: 1772 st

 

 

 

 

För mer information, kontakta:

Pressförfrågningar

Staffan Tell, Head of PR
M: +46 733 67 66 85
E: [email protected]

 

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]


Om Hemnet
Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Nasdaq Stockholm (“HEM”).


Följ oss: hemnetgroup.se / Facebook / X / Linkedin / Instagram


 

Bilder

  • (c) Ungdomsbarometern 2024 - Oro och dro¨mmar - Omslagsbild med rubrik.jpg