Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer april 2024: Boprisförväntningarna ökar - högsta nivån sedan 2021

4 april 2024

 | icke regulatoriska

Prisförväntningarna bland bostads­köparna fortsatte att stärkas i april. Av de tillfrågade köparna i Hemnets Köparbarometer svarade 45 procent att de tror på stigande bostads­priser de kommande sex månaderna. Det är en ökning 4 procentenheter jämfört med motsvarande mätning i mars och den högsta nivån sedan juni 2021. 

Samtidigt minskade andelen köpare som tror på sjunkande priser. Från 15 procent i mars, till 12 procent nu i april. Det innebär sammantaget en nettosiffra (skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +32 procentenheter. Även det är den högsta nivån sedan juni 2021.

I Stockholm, där tron på stigande priser är starkast, är det nu mer än varannan (51 procent) bostads­köpare som tror på stigande bostads­priser. 

Andel köpare som tror på: 
stigande priser: 44,7 procent (40,3% föregående månad)
sjunkande priser: 12,4 procent (14,8% föregående månad)
oförändrade priser: 42,9 procent (44,9% föregående månad)

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar: 
“Både priser och prisförväntningar stiger nu tydligt på bostads­marknaden. Samtidigt som den första räntesänkningen närmar sig. Det är uppenbart hur viktig ränteförväntan är för prisutvecklingen på bostads­marknaden, snarare än den faktiska räntan. Mot bakgrund av de höga prisförväningarna vi har bland köparna och att flera räntesänkningar kan antas komma under året är det sannolikt att bostads­priserna kan fortsätta stiga under året.”

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 174 respondenter mellan 1-2 april.


För mer information, kontakta:

Kontaktperson
Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet 
M: +46 72-55 88 050
E: [email protected]


Om Hemnets Köparbarometer:
Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet 
Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se


Följ oss: hemnetgroup.se / Facebook / X / Linkedin / Instagram

Bilder

  • Hemnets Ko¨parbarometer (37).png