Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer februari 2024: Allt fler köpare tror på stigande bostads­priser

6 februari 2024

 | icke regulatoriska

I Hemnets Köparbarometer i februari uppgav 37 procent av de tillfrågade köparna att de tror på stigande bostads­priser de kommande sex månaderna. Det är en ökning med 9 procentenheter sedan januari. En sådan ökning från en månad till nästa har inte setts sedan september 2020.

 

Andelen köpare som uppgav att de tror på sjunkande priser minskade samtidigt med 3 procentenheter. Från 22 procent i januari till 19 procent nu i februari. Sammantaget innebär det en nettosiffran (skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande bostads­priser) på +17 procentenheter. En ökning med 12 procentenheter sedan förra månaden.

 

Andel köpare som tror på:

stigande priser: 36,7 procent (27,8% föregående månad)

sjunkande priser: 19,3 procent (22,1% föregående månad)

oförändrade priser: 44,0 procent (50,1% föregående månad)

 

Det är i Stockholm och Göteborg som tron på stigande priser är som starkast. Där uppgav nu i februari 42 respektive 43 procent av de tillfrågade köparna att de tror på stigande bostads­priser.

 

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

"Sjunkande inflation och räntor samt en fortsatt motståndskraft i ekonomin bidrar nu till en prismässig optimism hos bostads­köparna. Historiskt har köparnas boprisförväntningar varit en bra indikator på hur priserna utvecklas och det är nu förväntat att vi får en starkare prisutveckling på bostads­marknaden”.

 

 

 

Diagram

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 088 respondenter mellan 1-4 februari.

 

 

 

För mer information, kontakta:


Kontaktperson

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]

 

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se

 

 Följ oss: hemnetgroup.se / Facebook / X / Linkedin / Instagram

Dokument

Bilder

  • Hemnets Ko¨parbarometer (33).png