Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer juli 2024: Lägre prisförväntningarna men fortsatt höga nivåer

5 juli 2024

 | icke regulatoriska

I Hemnets Köparometer för juli månad uppgav 47 procent av köparna att de tror på stigande bostads­priser de kommande sex månaderna. Det är en minskning med en procentenhet jämfört med motsvarande undersökning i juni och innebär ett trendbrott efter sju månader i rad där andelen köpare som tror på stigande priser har ökat.

 

Andelen bostads­köpare som tror på sjunkande priser låg fortsatt på 11 procent i juli månad, oförändrat jämfört med juni månads mätning och därmed tangerad historisk lägsta nivå. Sammantaget innebär detta en nettosiffra (skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +36 procentenheter, en minskning med 1 procentenhet efter sju månader i rad med stigande prisförväntningar.

 

Andel köpare som tror på:

stigande priser: 47,2 procent (48,4% föregående månad)

sjunkande priser: 10,8 procent (11,0% föregående månad)

oförändrade priser: 41,9 procent (40,6% föregående månad)

 

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

“Något färre köpare tror på stigande bostads­priser nu i juli, men prisförväntningarna är fortfarande på historiskt höga nivåer och det är rekordfå köpare som tror på prisfall framöver. Nu väntar en lugnare period på bostads­marknaden under sommaren innan den drar igång igen på allvar i mitten av augusti. Förra året varnade vi under sommaren för att ett högt tillflöde av nya bostäder till salu kunde pressa priserna till hösten, vilket också blev fallet. Denna risk finns även nu till hösten om många säljare som tidigare avvaktat börjar agera och efterfrågesidan inte kan möta upp. Men risken bedöms vara mindre i år, vilket bland annat återspeglas i de höga prisförväntningarna”.

 

Diagram

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 103 respondenter mellan 1-3 juli.

 

 

För mer information, kontakta:


Kontaktperson

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]

 

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se

 

 Följ oss: hemnetgroup.se / Facebook / X / Linkedin / Instagram

 

Bilder

  • Hemnets Ko¨parbarometer juli 2024.png