Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer juni 2024: Rekordfå köpare tror på prisfall

7 juni 2024

 | icke regulatoriska

Av de tillfrågade köparna i Hemnets Köparbarometer i juni uppgav 11 procent att de tror på sjunkande priser de kommande sex månaderna. Jämfört med maj månads mätning är det en minskning med 2 procentenheter. Det innebär också att vi i juni tangerade den tidigare lägsta noterade nivån, från mars 2021, i andel köpare som tror på fallande priser, sedan Hemnets Köparbarometer startade 2017.

Av de tillfrågade köparna var det i juni 48 procent som uppgav att de tror på stigande bostads­priser. Det är 2 procentenheter högre än i maj månads mätning. Sammantaget innebär det ett nettotal i prisförväntan (skillnaden i procentenheter mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +37 procentenheter. Det är en ökning med 4 procentenheter jämfört med maj månad och det innebär sjunde månaden i rad med stigande prisförväntan.


Andel köpare som tror på:

stigande priser: 48,4 procent (46,3% föregående månad)

sjunkande priser: 11,0 procent (12,7% föregående månad)

oförändrade priser: 40,6 procent (41,0% föregående månad)

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

“Att vi nu fått den första räntesänkningen bekräftat har stärkt utvecklingen på bostads­marknaden och både priser och aktiviteten på marknaden steg tydligt i maj. Att historiskt få bostads­köpare tror på prisfall är ett tydligt tecken på den starka bostads­marknaden vi sett under våren. Mot bakgrund av den långa tuffa period vi haft på bostads­marknaden och de orosmoln som fortsatt finns kring bland annat ränteutvecklingen är det anmärkningsvärt att det är så få som tror på nya perioder av prisnedgångar framöver.

 

 

 

 

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 375 respondenter mellan 1-4 juni.

 

 

 

För mer information, kontakta:


Kontaktperson

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: [email protected]

 

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”). www.hemnet.se

 

 
Följ oss: hemnetgroup.se / Facebook / X / Linkedin / Instagram

 

Dokument

Bilder

  • Hemnets Ko¨parbarometer (43).png