Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hemnets Köparbarometer maj 2024: Fortsatt stark tro på stigande bostads­priser bland köparna

7 maj 2024

 | icke regulatoriska

I Hemnets Köparometer för maj månad fortsatte köparnas tro på stigande bostads­priser att stärkas. Det är nu 46 procent av köparna som tror på stigande priser de kommande sex månaderna. Det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med april månads mätning.

Samtidigt var det 13 procent som uppgav att de tror på sjunkande priser. Vilket i stort sett är oförändrat sedan april. Sammantaget innebär det en nettosiffran (skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +34 procentenheter. En ökning med 1 procentenhet sedan april.

Det fortsätter vara i Stockholm som tron på stigande priser är starkast. Nettosiffran var där +46 procentenheter i maj. En ökning med 8 procentenheter sedan april och därmed på samma historiskt höga nivå som i maj 2021. Endast 8 procent av köparna i Stockholm tror nu på på sjunkande priser de kommande sex månaderna. Det är den lägsta nivån som noterats sedan Hemnets Köparbarometer startade 2017.


Andel köpare som tror på:
stigande priser:
 46,3 procent (44,7% föregående månad)
sjunkande priser:
 12,7 procent (12,4% föregående månad)
oförändrade priser:
 41,0 procent (42,9% föregående månad)

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:
“Den förhållandevis starka bostads­marknaden vi sett under våren fortsatte i april. Priserna fortsatte uppåt vilket var väntat mot bakgrund av de höga prisförväntningarna hos köparna. Nu stärktes också prisförväntan ytterligare något här i maj, och senare i veckan får vi också räntebesked från Riksbanken vilket skulle kunna ge ytterligare stöd åt prisutvecklingen”


 

Diagram

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 130 respondenter mellan 1-6 maj.


För mer information, kontakta:

Kontaktperson
Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet
M: +46 72-55 88 050
E:
[email protected]

Om Hemnets Köparbarometer:
Köparbarometern är en undersökning där besökare på
hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostads­priserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.


Om Hemnet
Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkt­er, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkt­er och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”).
www.hemnet.se

Följ oss: hemnetgroup.se / Facebook / X / Linkedin / Instagram

Bilder

  • Hemnets Ko¨parbarometer (38).png