Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Färre bostäder till salu - eldar på het bostads­marknad

28 april 2006

 | icke regulatoriska

Under första kvartalet i år fanns det färre villor till salu än under motsvarande period förra året. Det visar färska siffror från hemnet.se.

På hemnet.se finns bostäderna som säljs via Sveriges alla fastighetsmäklare sökbara på en och samma webbplats. I snitt har hemnet.se haft 1 257 000 besök per vecka hittills i år.

-Under de senaste månaderna har vi sett att besökarna på hemnet.se återkommer flera gånger under en avgränsad tidsperiod. Min tolkning är att man söker bostäder vid flera tillfällen innan köp görs, säger Björn Dietmann, VD Hemnet.

Bostadmarknaden behöver tydliga och stabila regler Flera av de fastighetsmäklare som är medlemmar i Mäklarsamfundet har under de senaste månaderna också vittnat om att det i många av landets regioner idag finns långt fler bostads­köpare än säljare.

-Uppgifterna stärker vår uppfattning om att den svenska bostads­marknaden som helhet inte förmår tillgodose människors bostads­behov. Den heta marknad vi idag ser i framförallt landets storstadsregioner är ett resultat av detta. För att vi ska få en rörlig och fungerande bostads­marknad är det viktigt att vi får stabila och långsiktiga regler för vårt boende så att människor kan och vågar planera. De otydliga signalerna från våra politiska beslutsfattare kring t ex villkoren för uppskjuten kapitalvinst¬beskattning i samband med bostads­byte är tyvärr exempel på raka motsatsen. Det gör människor osäkra och avvaktande, säger Lars Kilander, VD Mäklarsamfundet Bransch och tillägger:

-Men vill man sälja sin bostad har man nu ett gyllene tillfälle. Hur efterfrågan exakt ser ut på olika orter vet den lokala fastighetsmäklaren bäst.

Bifogat finner du en tabell där antalet nytillkomna villor till salu på hemnet.se under första kvartalet 2005 respektive 2006 anges länsvis.
Aktuell och heltäckande statistik över prisutvecklingen på bostads­marknaden finner du på webbplatsen maklarstatistik.se För mer information kontakta: Lars Kilander, VD Mäklarsamfundet Bransch, på telefon 08 – 544 96 550 Björn Dietmann, VD Hemnet, på telefon 0732 41 10 00 Anna Grönlund, medie- och kommunikationsansvarig Mäklarsamfundet Bransch, 08-544 96 553 eller 070-720 12 55

Dokument

Bilder

  • jf7ojdazazll9u8torbkhq.jpg