Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Trendbrott: Fallande utbud och stigande priser

3 november 2009

 | icke regulatoriska

Under år 2008 och även åren dessförinnan, har utbudet alltid vuxit under hösten och varit som störst i september/oktober. I år upphörde dock ökningen i vecka 35, dvs. slutet av augusti och därefter har utbudet av både villor och bostads­rätter minskat.

Antalet villor till försäljning är nu ca 15 % lägre än förra året. För bostads­rätterna är förändringen ännu mer markant och det är nu drygt 20 % mindre objekt till försäljning jämfört med förra året.

Ser man till genomsnittet av de begärda priserna så har dessa legat under prisnivån för år 2008 sedan v.25 i år. Men i takt med att utbudet har minskat de senaste veckorna så har priserna ökat och ligger nu över 2008 års nivåer. Trenden är samma både för villor och bostads­rätter. Bostads­rätterna har nått upp till 2008 års nivå,men priserna för villorna har t.o.m. stigit till ca 10 % över fjolårets nivå.

Hemnets utbudsstatistik är en sammanställning baserad på antalet bostäder på annons varje vecka.

Obs! Hemnet Barometern är under ombyggnad, så för tillfället finns ingen information tillgänglig på www.hemnet.se/statistik. Vill du få tillgång till mer statistik får du gärna kontakta oss, så hjälper vi dig.

Aktuella tabeller återfinns i bifogade dokument.

Kontaktperson:
Carl-Henrik Borg
VD, Hemnet
Tel: 070 - 591 31 94
E-post: [email protected]

Om Hemnet
www.hemnet.se ägs av Fastighetsmäklarförbundet FMF, Swedbank Fastighetsbyrå, Mäklarsamfundet Bransch, Svensk Fastighetsförmedling, Dagens Nyheter och Göteborgsposten. Hemnet startades 1998 och är nu 11 år senare en av Sveriges populäraste sajter. Intresset för bostäder och boende är större än någonsin och besökstrafiken på Hemnet ökar lavinartat och ligger nu på över 1.200.000 unika besökare per vecka. Enligt en undersökning från september 2008 besöker 54 % av alla svenskar i åldrarna 20-79 år regelbundet Hemnet.

Dokument