Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Fly höstmörkret på hemnet.se - Nu är snittpriset på hus i Thailand samma som för fritidshus i Sverige. 1,4

11 november 2010

 | icke regulatoriska

1,4 miljoner, är genomsnittliga utgångspriset på ett hus i Thailand enligt statistik från Hemnet. Det är lika mycket som genomsnittspriset för ett fritidshus i Sverige, men då ingår oftast inte swimmingpool och en snittemperatur på över 30 grader.

På hemnet.se finns inte bara svenska bostäder utan även en hel del utlandsobjekt. En prisjämförelse mellan länderna visar att det dyraste landet är Frankrike, där ligger snittpriset på 5,9 miljoner för ett hus. Billigaste är Brasilien, med ett snittpris runt 800 000 kr.

- Visst lever drömmen om den röda stugan stark, men tittar man på det som är till salu utanför Sveriges gränser finns mycket intressant att köpa för samma belopp, säger Carl-Henrik Borg, VD Hemnet.

Antalet fritidshus till salu i Sverige har ökat med 41 procent och utlandsobjekten till salu på Hemnet.se har ökat med 25 procent de senaste åren.

- I samband med finanskrisen 2007 så försvann intresset för fritidshus i länder som Thailand över en natt. Men nu under hösten har det blivit tydligt att allt fler börjar titta på utlandsobjekt och ställer frågor, säger Lea Martinez, fastighetsmäklare på ERA Stockholms Mäklarbyrå. Det är många olika faktorer som spelar in, men att kronan har stärkts är förstås en viktig del i detta. Till exempel uppfattas Spanien återigen som billigt.

Men än så länge spanar och drömmer svenskarna mest genom att surfa runt på nätet, konstaterar Lea Martinez. Vi säljer alltid som mest i samband med julledighet och sportlov. Det är då svenskarna har tid att åka iväg för att titta och bestämma sig.

De flesta utlandsobjekten på hemnet.se hittar man i Spanien, Frankrike, Italien och Thailand. Men många prisvärda fritidsboenden finns också i länder som Turkiet, Brasilien, Bulgarien och USA.

Vill du fly mörkret i Sverige och bege dig till Thailand kan du byta till den här villan om du säljer fritidshuset i Sverige. En skillnad mot Sverige är att marken som husen står ofta arrenderas per år eftersom endast thailändare får äga marken direkt.

Dokument