Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Hektisk inledning på bostads­året

4 mars 2010

 | icke regulatoriska

Under årets första sju veckor kom det in 21 procent fler bostads­rätter på Hemnet.se på riksnivå, jämfört med samma period för 2009 och 2008. Trots ökningen är det totala utbudet fortfarande lägre jämfört med de två senaste åren, vilket tyder på en ökad omsättning.

I början av 2009 – tätt efter finanskrisen utbrott – fanns ett rekordstort antal bostäder på Hemnet.se. Utvecklingen mattades efterhand och mot slutet av året hade utbudet minskat markant.  

– Vi har haft en mycket hektisk inledning av 2010 där omsättningshastigheten och priserna går på högvarv, säger Christian Lundin, vd på Lundin Fastighetsbyrå i Göteborg. 

Under 2010 års första vecka var utbudet av bostads­rätter 3 procent lägre än snittet för de senaste två åren. Trots 21 procents högre inflöde av bostads­rätter under årets första sju veckor är utbudet fortfarande oförändrat jämfört med samma period föregående år. Det finns i dagsläget 3 procent färre bostads­rätter till salu på Hemnet.se jämfört med snittet för februari under 2008 och 2009. Eftersom det totala utbudet av bostads­rätter fortfarande är lägre än föregående år – trots ett större inflöde – innebär detta att det varit en hög omsättning på bostads­rätter under inledningen av året.

– Början av året präglades av ett lågt utbud och hög omsättningshastighet, men under den senaste tiden har vi märkt ett ökat inflöde av framförallt bostads­rätter, vilket tyder på ett ökat utbud under mars/april säger Anders Alf, vd på Södermäklarna i Stockholm.

Sammanlagt finns 4,2 procent färre bostads­rätter och 8 procent färre villor till salu på Hemnet.se jämfört med samma period förra året.


Genomsnittligt utbud under februari månad

Stockholm
I februari fanns 763 villor till salu i Stockholms län, en minskning med -33,5 procent jämfört med förgående år. Även utbudet av bostads­rätter är mindre i regionen, - 1,5 procent.

Västra Götaland
Även i Västra Götaland var utbudet i februari mindre än under förra året. Antalet villor minskade med -7,9 procent medan bostads­rätterna ökar med +2,2 procent.

Skåne
I Skåne noterades en tydlig nedgång i utbudet av både villor och bostads­rätter med -15,7 procent respektive -23,3 procent.

(För utförlig tabell, se Word- och pdf-dokument).

Övrigt på Hemnet.se

På Hemnet.se finns mycket mer än bara traditionella villor och bostads­rätter. Just nu utannonseras två bostäder med verkligt sjönära läge – en lyxhusbåt och en sjövilla.

Lyxhusbåten
Lyxhusbåten är en inredd före detta Vaxholmsfärja som erbjuder ett boende med alla tänkbara bekvämligheter. Som ägare till lyxhusbåten kan du själv välja var du vill bo, det är upp till dig vilken kaj du vill lägga till vid med ditt nya hem. Båten har en boarea om 240 m² och ett utgångspris om 12 500 000 kr.

(För bilder och länkar till objekten, se Word- och pdf-dokument).

Dokument