Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Statistik från Hemnet.se visar på fallande utbud: 24 procent färre bostäder i hela landet

6 december 2010

 | icke regulatoriska

I maj och början av juni i år var utbudet av bostäder rekordstort, inte sedan mätningarna började 2004 har det funnits så många bostäder till salu på Hemnet.se. Men sedan dess har det skett en dramatisk minskning. I Stockholms län är minskningen störst, sedan årets toppnoteringar i maj har antalet bostads­rätter till försäljning minskat med 41 procent och villor med 47 procent. Det fallande utbudet märks på utgångspriserna på bostads­rätter i Stockholm som sedan maj har stigit med 13 procent.

I hela landet har antalet bostäder till salu minskat med 24 procent. Utbudet av villor har minskat med 20 procent och bostads­rätter med 28 procent. En jämförelse med utbudet av villor under tidigare år visar att utbudet nu ligger på samma nivå som år 2008.

-        I våras hade vi ett rekordhögt utbud av bostäder i hela Sverige och även i Stockholms län. Efter sommaren har utbudet inte återhämtat sig som det brukar, undantaget en peak i augusti. Det låga utbudet av bostäder beror på att det kommer in få nya objekt till försäljning. Under de senaste 10 veckorna har det kommit in 20 procent färre bostads­rätter till salu jämfört med samma period tidigare år. säger Carl-Henrik Borg, vd på Hemnet.

Det låga utbudet påverkar även på att de begärda priserna på bostäder som har ökat.  Under veckorna 32-36 var priserna 5,4 procent högre än år 2008 och 2009. Veckorna 37-41 var priserna 6,5 procent högre och de senaste fem veckorna 10,3 procent över genomsnittet för de föregående två åren.

-        Bostads­marknaden hade en fördröjd start i början av året som kanske kan förklaras av den långa vintern.  Följt av en vår och sommar med politisk osäkerhet inför valet, finansinspektionens införande av bolånetak och spekulation kring räntehöjning. Dessa förändringar­ är nu genomförda och de flesta känner nog en mindre oro över marknadens utveckling och ser fram mot en fin julhelg. Säger Anders Brismo, vd på Mäklarhuset Norra.

 

Grafer och tabell - se pdf-version av pressmeddelandet.

Dokument