Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Unik sammanställning av Hemnet. Bostads­priser på karta

14 september 2010

 | icke regulatoriska

Hemnet har gjort en unik sammanställning över hur utgångspriser på villor och bostads­rätter varierar i Sverige. På kartorna syns tydligt att svenskarna prioriterar boende i storstadsområden och nära vattendrag och vacker natur.

 

Bostads­rätter i Sverige
Generellt syns höga priser vid storstäder och kuster samt lägre nivåer, framförallt i det norra inlandet. Värt att notera är kommunerna med skidorter, där de flesta bostads­rätterna är attraktiva fjällstugor, framträder som röda öar i ett område med relativt låga utgångspriser. Kartan baseras på de genomsnittliga utgångspriserna för det senaste året i kronor per kvadratmeter.

Villor i Sverige
Utgångspriserna för villor varierar mindre än bostads­rätterna. Storstadsregionerna har generellt högst priser, vilket sprider sig till den närmaste omgivningen. Norrlands inland har överlag betydligt lägre utgångspriser än resten av landet, med undantag för Östersund och Umeå. Statistiken baseras på genomsnittliga utgångspriser under det gångna året. Dock utan hänsyn till antalet kvadratmeter, som i fallet med bostads­rätterna, för att undvika felkällor i och med inkonsekvent inmatning av biarealer bland objekten.

– Marknaden är stabil med god inflyttning till Umeå och det ger stöd till bostads­priserna. Vi känner optimism för framtiden när det gäller Umeåregionen som under lång tid visat att den kan attrahera köpstarka bostads­köpare. Säger, Christer Berg fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Umeå.

Bostads­rätter i Stockholm
Som många redan känner till är bostads­priserna som högst i Stockholms innerstad, där det genomsnittliga utgångspriset är från 40,000 kr/kvm och uppåt. Dyrast är Östermalm och Djurgården, där de genomsnittliga utgångspriserna överstiger 50,000 kr/kvm. 

Bilder
Högupplösta varianter av utbudskartorna finns att ladda ned här:

Villor i Sverige
http://www.hemnet.se/extra/press/bilder/hotspotkarta-villa.jpg

Bostads­rätter i Sverige
http://www.hemnet.se/extra/press/bilder/hotspotkarta-bostads­ratt.jpg

 Bostads­rätter i Stockholm
http://www.hemnet.se/extra/press/bilder/hotspot-stockholm.jpg

Dokument

Bilder

  • 9mzxuew5pesozehzaj2wza.jpg