Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Antalet fritidshus når nya rekordnivåer

10 april 2012

 | icke regulatoriska

Antalet fritidshus som ligger ute till försäljning är ovanligt högt i hela landet, en jämförelse med samma period föregående år visar att det är 52 procent fler i år. Norrtälje kommun har det största utbudet men även Västkusten med många populära fritidshusorter har ett stort utbud. Detta visar statistik från bostads­sajten Hemnet.

Antalet fritidshus som ligger ute till försäljning är ovanligt högt i hela landet, en jämförelse med samma period föregående år visar att det är 52 procent fler i år. Norrtälje kommun har det största utbudet men även Västkusten med många populära fritidshusorter har ett stort utbud.

2012 verkar slå alla rekord vad gäller fritidshus till salu. Norrtälje är, enligt färsk statistik från bostads­sajten Hemnet, fritidshuskommunen nummer ett – både vad gäller antal objekt till salu och flest besökare i klicktoppen. Det vill säga den kommun som har flest besökta (klickade) objekt på hemnet.se. Utbudet är en fördubbling av antalet hus till försäljning i år jämfört med 2011.

Tittar man på prisnivån så hamnar Norrtälje i mellanprisklassen, sett över hela landet, med ett genomsnittligt begärt pris på 1,6 miljoner kronor för ett fritidshus. Jämfört med tidigare år så ligger prisnivån ganska konstant, undantaget 2011 då priserna klättrade upp strax över 2 miljoner kronor.

- Anledningen till det ökande utbudet av fritidshus i Norrtälje beror framförallt på en ständigt tilltagande generationsväxling. I kommunen finns ca 25 000 fritidshus och det stora beståndet bidrar till en lägre prisnivå än orter med mindre utbud. Generellt ser jag att välskötta hus med bra lägen alltid går snabbt och för bra priser, men fritidshus med lite sämre lägen som är i dåligt skick får längre försäljningstid och en fallande priskurva, säger Lars Karlsson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrtälje.

Västkustkommunerna Sotenäs, Tanum, Kungälv och Lysekil hade i månadsskiftet mars/april det största utbudet av fritidshus i sedan april 2008. En jämförelse med förra året visar att ökningen för alla kommuner totalt är 63 procent. Den största ökningen syns i Tanum, i april förra året fanns 45 fritidshus till salu och i månadsskiftet mars/april låg 74 hus ute till försäljning.

Majoriteten av fritidshusen på Västkusten har ett utgångspris mellan en till två miljoner kronor. Men det finns en stor spridning med några få riktigt exklusiva objekt, som kostar över tio miljoner kronor (sex procent av utbudet) och billigare alternativ under en miljon kronor (15 procent av utbudet). De tre dyraste fritidshusen ligger ute för 12 miljoner kronor och ligger i Bovallstrand, Kungshamn och Sotenäs.

Dokument

Bilder

  • nyky5ivtz72n9iootpw.png