Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Nya rekordnivåer för utbud av fritidshus på Västkusten

5 april 2012

 | icke regulatoriska

Antalet fritidshus som ligger ute till försäljning är ovanligt högt i hela landet, en jämförelse med samma period föregående år visar att det är 52 procent fler i år. Även på Västkusten är utbudet högre än på länge. En tillbakablick till år 2008 visar att utbudet aldrig varit så stort som i år. Den största ökningen syns i Tanums kommun, visar statistik från bostads­sajten Hemnet.

Antalet fritidshus som ligger ute till försäljning är ovanligt högt i hela landet, en jämförelse med samma period föregående år visar att det är 52 procent fler i år. Även på Västkusten är utbudet högre än på länge. En tillbakablick till år 2008 visar att utbudet aldrig varit så stort som i år. Den största ökningen syns i Tanums kommun med några av de populära fritidshusorterna, Fjällbacka, Hamburgsund och Bullaren. Det visar statistik från bostads­sajten Hemnet.

- En sökning på hemnet.se visar att det finns många fritidshus att välja på för den som är på jakt efter sitt drömhus. Kanske tar många tillfället att åka runt och titta på hus nu under den kommande påskhelgen, säger Ulrika Berg, marknadschef Hemnet.

Västkustkommunerna Sotenäs, Tanum, Kungälv och Lysekil hade i månadsskiftet mars/april det största utbudet av fritidshus i sedan april 2008. En jämförelse med förra året visar att ökningen för alla kommuner totalt är 63 procent. Den största ökningen syns i Tanum, i april förra året fanns 45 fritidshus till salu och i månadsskiftet mars/april låg 74 hus ute till försäljning.

- Ökningen beror till viss del på en orolig höst på finansmarknaden som gjorde att många avvaktade att sälja fritidhusen då och istället lägger ut dem till försäljning nu när läget är mer stabilt. Men jag ser också att marknaden för fritidhus inte är lika centrerad kring senvåren och sommaren längre utan att alltfler säljer och köper fritidshus under hela året. Detta kan vara förklaringar till det höga utbudet såhär tidigt på våren, säger Leif Fourong, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Grebbestad.

Majoriteten av fritidshusen på Västkusten har ett utgångspris mellan en till två miljoner kronor. Men det finns en stor spridning med några få riktigt exklusiva objekt, som kostar över tio miljoner kronor (sex procent av utbudet) och billigare alternativ under en miljon kronor (15 procent av utbudet). De tre dyraste fritidshusen ligger ute för 12 miljoner kronor och ligger i Bovallstrand, Kungshamn och Sotenäs.

Dokument

Bilder

  • of95vrryxu4tcg4e3ulqng.png