Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Svenskarna – världens kanske mest hemkära folk

30 november 2015

 | icke regulatoriska

I Sverige är vi fixerade vid våra kvadratmetrar och är kanske världens mest hemkära folk som älskar att köpa, sälja och drömma om nya hem. Det visar en ny internationell studie från Hemnet. Tyskarna lägger dock hellre sina pengar på bilar och i Australien vill man helst spendera tiden utomhus. I Ryssland är byggnadsmaterial viktigare än inredning och i Finland vill man inte vara utan bastu.

I Sverige är vi fixerade vid våra kvadratmetrar och är kanske världens mest hemkära folk som älskar att köpa, sälja och drömma om nya hem. Det visar en ny internationell studie från Hemnet. Tyskarna lägger dock hellre sina pengar på bilar och i Australien vill man helst spendera tiden ute i det fina vädret. I Ryssland är byggnadsmaterial viktigare än inredning och i Finland vill man inte vara utan sin älskade bastu.

Hemnet har i en internationell studie undersökt hur svenskarnas sätt att se på boende och bostäder skiljer sig från synen runt om världen. Enligt studien framgår det att svenskarna är det folk som älskar att köpa, sälja och drömma om nya hem allra mest. När antalet besökare på bostads­relaterade sajter ställs mot befolkning hamnar Sverige i topp. Vi lägger 20 procent av vår disponibla inkomst på boende vilket kan jämföras med exempelvis Norge och Danmark som lägger 17 procent eller Ryssland som endast lägger 11 procent.

- Att ha tak över huvudet är ett grundläggande behov oavsett var i världen man befinner sig. Men för många svenskar är bostaden också en viktig statussymbol som säger något om vilka vi är som personer. För många är bostads­drömmen att likställa med självförverkligande och ett sätt att koppla av i vardagen, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Utöver att svensken är hemkär framstår vi också som udda i vårt fokus på antal kvadratmeter, något som inte verkar alls lika viktigt i något av de undersökta länderna där det snarare är antal sovrum som är mest intressant. Kanske beror vårt fokus på kvadratmetrar på att vi också är mest trångbodda i Norden. En typisk svensk har 1,7 rum för sig själv. I Norge och Danmark har varje person däremot 2 rum och i Finland är motsvarande siffra 1,9 rum. I Norge är det många som uppfattar det som stigmatiserande att inte äga sitt eget boende när man är i 30- till 40-årsåldern. Där har man också en relativt hög skuldkvot på 2,5 gånger årsinkomsten vilket kan jämföras med Sverige där kvoten ligger på 1,4.

- Svenskarnas besatthet av kvadratmeter är intressant. I många andra länder är man snarare fokuserade på hemmets funktion­ella aspekter där antalet sovrum är standardmåttet för en bostad. Kvadratmeterpriserna har stigit med 150 procent på bostads­rätter i Sverige de senast tio åren. Då är det högst relevant att ha koll på om en fyrarumslägenhet är 100 eller 110 kvadratmeter, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

I Sverige har hemmet tagit över rollen som statussymbol från bilen men s�� är det inte i Tyskland. Där lägger man fortfarande hellre pengar på bilen än hemmet och det är också vanligare att man hyr sitt boende. I Sydafrika är det liksom Sverige hög status att äga sitt boende och egen pool är särskilt eftertraktat. Poolens finska motsvarighet är bastun – den vill man inte vara utan, oavsett om man bor i lägenhet eller hus. I USA avgör bostadens geografiska placering var barnen får gå i skola och därför blir läget extra viktigt där.

Australien: I vissa storstäder är hemmet en statussymbol, men oftast är det andra saker som

gäller. Det vackra vädret gör många föredrar att lägga sina pengar på båtar och fiskespön. Dessutom vanligt att bostäder säljs via klassisk auktion på plats.

Danmark: Området är alltid viktigare än bostaden – bostäder handlar för många mer om att tjäna pengar på en försäljning än att bo bra.

Finland: Alla hus har bastu, och nästan alla lägenheter. Största bostads­siten har till och med en sökfunktion­ för bastu.

Norge: Bryr sig inte lika mycket om kvadratmeter som svenskar. Många upplever det som stigmatiserande att inte äga sin bostad när man kommit upp i 30-, 40-årsåldern.

Ryssland: Omöblerat alltid bäst i bostads­annons, för då ser man standarden för byggmaterial bättre. Byggnadsmaterial mycket viktigt.

Sydafrika: Pool, säkerhet och portmöjligheter viktigaste parametrarna.

Tyskland: Öppen planlösning populärt (och relativt nytt). Bilen är statussymbolen framför bostaden.

USA: Läget mycket viktigt eftersom det avgör var ens barn får gå i skola.

Om studienUnited Minds har på uppdrag av Hemnet genomfört en undersökning av Bostads­portaler och bostads­marknader runt om i världen under perioden maj till oktober 2015. Undersökningen bestod av djupanalyser av bostads­portaler, intervjuer med företrädare för bostads­portaler, samt en analys av makrostatistik såsom skuldsättningsgrader, kvadratmeterpriser och andra bostads­relaterade mätetal.

Om HemnetHemnet är Sveriges populäraste tjänst för bostads­sök med totalt upp till 2,6 miljoner unika besökare i veckan. Hemnet startades 1998 och ägs av Fastighetsmäklarförbundet FMF, Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Bilder

  • bigy3bvt3cnbrz0g02n2.jpg