Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Logotype

Ny rapport visar: fler än var tredje oroar sig för sin framtida bostads­situation

27 juni 2019

 | icke regulatoriska

Fler än var tredje känner oro för sin framtida bostads­situation. Det är en av flera insikter i den nya rapporten ”Rörlighet på bostads­marknaden – från samhällsekonomi till bostads­drömmar” från Hemnet. Men resultaten skiljer sig kraftigt åt beroende på ålder samt var och hur man bor idag. Unga, stockholmare och personer som bor i andra eller tredje hand känner störst oro.

Fler än var tredje bostads­sökande känner oro för sin framtida bostads­situation. Det är en av flera insikter i den nya rapporten ”Rörlighet på bostads­marknaden – från samhällsekonomi till bostads­drömmar” från Hemnet. Men resultaten skiljer sig kraftigt åt beroende på ålder samt var och hur man bor idag. Unga, stockholmare och personer som bor i andra eller tredje hand känner störst oro.

- Bristande rörlighet på bostads­marknaden behandlas ofta av policymakare som en samhällsekonomisk fråga som mäts i ganska abstrakta termer av skuldsättning och tillväxt. Men vi ser att bristande rörlighet på bostads­marknaden drabbar människor på ett högst personligt sätt. Människor som inte kan komma igång med sina liv, som stannar i relationer som de skulle vilja avsluta och som avstår att söka jobb som de är intresserade av säger Cecilia Beck-Friis, vd på Hemnet.

36 procent av bostads­sökande oroar sig för sin framtida bostads­situation. I gruppen som är 18 till 27 år oroar sig sex av tio (57%). Allra mest oroar sig de som bor i andra eller tredje hand. Här landar siffran över andel oroade på hela 80 procent. I Stockholm är det 24 procent fler som oroar sig för sin bostads­situation jämfört med övriga riket.

I rapporten “Rörlighet på bostads­marknaden - från samhällsekonomi till bostads­drömmar“ tar Hemnet ett lite bredare grepp kring frågan om hur vi kan uppnå en mer välfungerande bostads­marknad. Undersökningar baserat på svar från Hemnets besökare kombineras egen data över hur exempelvis andel misslyckade affärer och säljvolymer har utvecklats under de senaste åren. Rapporten innehåller även intervjuer och perspektiv från viktiga beslutsfattare. Rapporten i sin helhet finns i Hemnets pressrum på http://news.cision.com/se/hemnet.

- Med vår nya rapport vill vi sätta frågan om rörlighet i ett nytt perspektiv och förhoppningsvis väcka nya idéer för en mer välfungerande bostads­marknad, säger Cecilia Beck-Friis, vd på Hemnet.

Rapporten om rörlighet på bostads­marknaden kommer att ligga till grund för ett panelsamtal i Almedalen den 3/7 kl 10:00 som anordnas i samarbetet med Dagens Industri med paneldeltagare från bland annat HSB, Wallenstam, Stockholms Handelskammare och Tengbom Arkitekter.

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/58948


Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i maj 2019 på hemnet.se och i apparna med totalt 5 089 respondenter.


För ytterligare information vänligen kontakta:

Staffan Tell, pressansvarig och talesperson Hemnet [email protected] 073-367 66 85

Om Hemnet:

Hemnet är Sveriges populäraste sajt för bostads­sök med 2,8 miljoner besökare per vecka. På Hemnet visas bostäder som villor, bostads­rätter, fritidshus, gårdar och tomter – till salu genom Sveriges fastighetsmäklare. Hemnet startades 1998 och ägs av investmentbolaget General Atlantic och Sprints Capital, samt branschorganisationerna Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet FMF.

www.hemnet.se

Bilder

  • sfxx6f615iijxjhtir5i.jpg
  • ysvfpczlycxgpmaysvfk.jpg